kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Słów kilka o cieście francuskim
2014/8/19 20:00:36

To ciasto znane na całym świecie. Cenione głównie ze względu na świetne połączenia z różnego rodzaju dodatkami – od słodkich po słone. Ciasto francuskie, bo o nim mowa, jest bardzo popularne również w Polsce. Niewielu z nas wie, że to ciasto, prócz niewątpliwych walorów smakowych, ma również ciekawą historię.

Ciasto francuskie czy kaszubskie?

Ze względu na nie do końca sprecyzowane autorstwo przepisu, geneza tego specjału obrosła licznymi legendami. Istnieją źródła potwierdzające, iż podobny przysmak, choć wyrabiany z oliwą, znany był już w starożytności. Inna teoria mówi, że na Stary Kontynent został przywieziony przez Arabów. Również Francuzi stworzyli własną opowieść o jego pochodzeniu. Według niej, XVII-wieczny malarz i kucharz Claude Gelee, upiekł maślane pieczywo dla swojego chorego ojca, które zawinął w kształt przypominający dzisiejszego croissanta. W historii tego popularnego wyrobu swój ślad odcisnęli także Kaszubi. Zgodnie z ich legendą, miejscowe ciasto tzw. listkowe, zostało upowszechnione na całym świecie przez żołnierzy odwiedzających Gdańsk pod wodzą Napoleona.

Sekret tkwi w składnikach

Ciasto francuskie uchodzi za trudne do przygotowania, dlatego bardzo wiele osób decyduje się na kupno gotowego produktu. Znając jednak tajniki jego przyrządzania, bez problemu można upiec je samodzielnie. Ten słodki specjał wyrabia się z dwóch rodzajów mas. Pierwsza, nazywana gruntem, powstaje z mąki pszennej, soli, jajek i kwasku cytrynowego. Druga, skomponowana jest jedynie z masła i odrobiny mąki. Po ich połączeniu całość należy rozwałkować i złożyć na cztery warstwy, a następnie odstawić do lodówki. Tą czynność powtarza się nawet do sześciu razy. Co istotne, wałkowanie ciasta musi być przerywane chłodzeniem, gdyż to ono powoduje zestalanie się tłuszczu, co stanowi podstawę całego przysmaku.

Apetyczne modyfikacje


Piekarze i cukiernicy upodobali sobie ciasto francuskie nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale także możliwość tworzenia z niego oryginalnych deserów. Istnieją również inne rodzaje podobnych wyrobów, które stosowane są zamiennie. Przykładem jest tzw. filo, szczególnie popularne w krajach Półwyspu Bałkańskiego. Jednak warstwy tej masy układa się w stosy, a nie zwija, jak w przypadku ciasta francuskiego. Odmianą tego ostatniego jest ciasto półfrancuskie, które uchodzi za dużo łatwiejsze w przygotowaniu. W odróżnieniu od pierwowzoru przygotowuje się je z dodatkiem drożdży, śmietany bądź twarożku.

Fascynująca historia, wyjątkowy smak oraz możliwość przyrządzania oryginalnych przekąsek i deserów powoduje, że popularność ciasta francuskiego nieustannie wzrasta. W cukierniach i piekarniach możemy nabyć jego odmiany, np. z orzechami, bakaliami, makiem bądź słonymi przyprawami. Wypiekane w różnych krajach świata zyskuje koloryt i aromat lokalnych dodatków.




()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciasto, ciasto francuskie, orzechy, słodycze


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »