kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polenta, mamałyga... kaszka kukurydziana czyli smak i zdrowie
2011/1/28 18:50:00

Mieszkańcy środkowej czy zachodniej Polski nie do końca znają możliwości kaszki kukurydzianej. Jest ona natomiast znana we wschodniej Małopolsce oraz w Europie Południowo-Wschodniej.

Kaszę kukurydzianą wytwarza się oczywiście z przemiału kukurydzy. Jak wszystkie kasze, również kaszka kukurydziana może pochwalić się bardzo pozytywnymi właściwościami. Jest jednym z produktów stosowanych w diecie bezglutenowej, dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy A, B i E, zawiera związki mineralne (magnez, potas, fosfor) oraz mikroelementy (selen, kobalt). Można z niej sporządzić gotowe potrawy z dodatkiem owoców, sera, śmietany, konfitur. Świetnie sprawdza się także w diecie małego dziecka. W krajach latynoskich produkuje się z niej mąkę kukurydzianą, z której później wyrabia się świetnie znane - także u nas - placki tortilla. Kaszka kukurydziana w naszej szerokości geograficznej znana jest przede wszystkim ze swej obecności w... mamałydze. Mamałyga to narodowa, rumuńska potrawa, którą pierwotnie przygotowywano z kaszy gryczanej. Dawniej nazywana była potrawą biedoty i spożywano ją na śniadanie lub kolację jako główne danie oraz na obiad - jako dodatek. Obecnie Rumuni spożywają mamałygę z gołąbkami. Potrawa ta znana jest także w kuchni węgierskiej, gdzie jest dodatkiem do paprykarza z kurczaka, a także w Bułgarii i na Ukrainie. Jako samodzielne danie podaje się ją z owczym lub krowim serem - na słodko. Odmianą mamałygi jest polenta, czyli ludowa potrawa z Włoch. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest jej grillowanie. Gotową masę przekłada się do niskiego naczynia, by wystygła, a następnie kroi na kawałki i grilluje. Często podaje się ją z masłem, serem czy z dodatkiem sosu (np. pomidorowego lub bulionu), choć tak naprawdę sposobów podania polenty jest we włoskiej kuchni kilkaset.

- Kaszka kukurydziana nie jest szczególnie popularna w naszym kraju i występują kłopoty, żeby ją spotkać w marketach - mówi Tomasz Czubachowski, Brand manager marki Bio Raj, specjalizującej się w produktach rolnictwa ekologicznego. Polenta występuje w trzech głównych odmianach - żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera), najczęściej jednak można spotkać się z odmianą żółtą. Kaszka kukurydziana nie zawiera glutenu i to właśnie konsumenci, u których występuje brak tolerancji na tę mieszaninę białek, najlepiej znają możliwości polenty.

Jak przygotować polentę? Tak naprawdę potrzebna jest tylko kaszka kukurydziana - polenta, woda, sól i... dużo energii. Do zagotowanej wody należy wsypać powoli polentę, mieszając dynamicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Po dwóch minutach należy zmniejszyć ogień, zamienić trzepaczkę na drewnianą łyżkę i zaopatrzyć się w cierpliwość - sekretem udanej polenty jest jej odpowiednia gęstość, którą danie osiąga... po 40 minutach ciągłego mieszania! Idealna polenta po tym czasie przestaje przylegać do ścianek naczynia i nabiera jednolitej, kremowej konsystencji. Ze szpinakiem, prawdziwkami, porami i grillowanym kurczakiem, sosem serowym czy też pomidorowym z pewnością będzie smakowała wyśmienicie.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bezglutenowa, kasza, kaszka kukurydziana, mamałyga, polenta


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »