Muffiny zyskały w naszym kraju ogromną popularność. Te ciastka w kształcie wysokiej babeczki z przeróżnymi dodatkami "przywędrowały" do nas ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Prezentujemy przepis na rodzimą wersję muffinów - owsiane ciasteczka z wykorzystaniem pysznych sezonowych jabłek.
Owsiane muffiny twarogowe z jabłkami
Składniki:
150 g mąki 100 g płatków owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony Wieluń 80 g oleju roślinnego około 100 g cukru 1 duże jabłko, bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce trzepaczką wymieszać dokładnie jajka, cukier, olej i twarożek, dodać suche składniki, połączyć, na końcu wmieszać jabłka. Masę wyłożyć do foremek na muffiny, piec ok 25 minut w 190 stopniach C.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »