kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kruche ciasteczka na choinkę
2014/12/5 22:34:04

Na świątecznym stole królują różnorodne ciasta - makowce, serniki i pierniki - tradycyjne elementy wigilijnego stołu. Czasem jednak brakuje czasu, aby aktywnie uczestniczyć w przygotowywaniu świątecznych wypieków. Kiedy zostawiamy przygotowanie ciast na ostatnią chwilę, warto upiec smaczne, kruche ciasteczka, które mogą z powodzeniem ozdobić choinkę.

Fantazyjnie udekorowane ciastka kruche mogą stać się nietuzinkową ozdobą świątecznej choinki, albo własnoręcznie wykonanym słodkim prezentem dla najbliższych. To jedne z najprostszych domowych wypieków, od których warto zacząć kulinarną przygodę. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone składniki i dobry przepis, by zapewnić sobie kulinarny sukces. Warto podjąć wyzwanie!

Tajemnicą ciasta kruchego jest mocno schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Mąki musi być dwa razy więcej niż tłuszczu. Zatem, odważając na przykład 300 gramów mąki, przygotuj 150 gramów tłuszczu. W cieście kruchym doskonale sprawdza się pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna, taka jak Palma, ponieważ właśnie dzięki niej ciasto zyskuje kruchość i lekkość.

Składniki na ciasteczka należy posiekać nożem i szybko zagnieść, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde. Gotowe należy włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Potem trzeba już tylko rozwałkować ciasto, foremką lub szklanką wykroić dowolne kształty i… upiec ciasteczka na złoty kolor. Prawda, że to bardzo proste?

Kruche ciasteczka

Składniki:
15 dag margaryny Palma
30 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki śmietany
1 żółtko
ozdoby spożywcze np. lukier, owoce kandyzowane, dżem do przekładania, czekolada, cukier puder
dodatkowo: foremki do wykrawania ciastek

Przygotowanie:

Mąkę posiekaj ze schłodzoną margaryną, dodaj cukier, sól, śmietanę, żółtko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki (nie do zamrażalnika) na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wytnij kształty. Ciastka ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 15 minut. Po wystygnięciu ciasteczka udekoruj według upodobania.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Boże Narodzenie, ciastka, Święta


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »