kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kulinarne SOS czyli sos jako idealny dodatek do sałatek i ciepłych dań
2010/9/15 0:10:00

Bez nich sałatkom brakuje smaku, a wielu daniom charakteru. Potrafią złagodzić albo wydobyć walory smakowe potrawy. Występują w nieskończonej ilości rodzajów i wariantów. Sosy, bo o nich mowa, są idealnym dodatkiem do sałatek, mięs, makaronów, warzyw, wędlin i deserów. W nich tkwi tajemnica sukcesu wielu potraw, dlatego ważne jest, aby były perfekcyjnie doprawione.

Sosy do sałatek powinny być każdorazowo przygotowywane wraz z potrawą, nie należy ich długo przechowywać. Ich bazą jest przeważnie oliwa z oliwek lub olej i ocet winny. Najbardziej znany sos sałatkowy - vinaigrette, wymaga dodania niewielkiej ilości musztardy, czosnku, soli i pieprzu. A jego wariant ziołowy jest wzbogacony o estragon, tymianek, bazylię i oregano. Estragon i tymianek to aromatyczne zioła, dzięki którym ziołowy vinaigrette uzyskuje pełnię smaku i zapachu. A bazylia i oregano nadadzą mu śródziemnomorskiego wymiaru. Tak przyrządzony sos gwarantuje sukces każdej sałatki.
Sosy do mięs powinny być zdecydowane w smaku i aromatyczne. To one nadają pieczeniom, zrazom i pulpetom charakteru. Chrzanowy, myśliwski, grzybowy, pieczeniowy ciemny bądź jasny, cebulowy, cygański - wybór jest ogromny. Wszystkie sosy łączy jedno - muszą być właściwie doprawione. Z sosami do mięs najlepiej komponują się ziele angielskie i majeranek. Korzenny aromat ziela angielskiego i charakterystyczny smak majeranku wydobywają i podkreślają smak mięsa.

Estragon, tymianek, bazylia i oregano to uniwersalne zioła, którymi można doprawiać potrawy wielu kuchni świata. Bazylia i oregano to wiodące przyprawy kuchni włoskiej. Nadają właściwy smak sosom do makaronów: bolognese, napoli czy beszamelowemu. Estragon i tymianek królują m.in. we Francji i w Rosji, a ziela angielskiego i majeranku używa się na całym świecie. Miłośnicy pikantnej kuchni, rodem z Meksyku, mogą skusić się na sosy z dodatkiem chilli. Najstarsze ostre sosy pochodzą z regionu Wysp Karaibskich, a jednym z pierwszych był ocet, w którym moczono wyjątkowo ostre papryczki.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bazylia, chili, majeranek, oregano, sos, tymianek, ziele angielskie, zioła


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »