kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Karnawałowe przyjęcia - w czym podawać alkohol
2009/12/31 12:30:00

Gdy tylko świąteczne emocje opadną, rozpoczyna się szaleństwo karnawałowe. Trudno wyobrazić sobie tę wyjątkową, sylwestrową noc oraz karnawał bez pysznych i bajecznie kolorowych drinków.

W czym jednak podawać ulubiony trunek, aby smakował dobrze i atrakcyjnie wyglądał? Zadowoleni goście w szampańskim nastroju to gwarancja zabawy do białego rana. W książkach kucharskich i Internecie możemy znaleźć setki przepisów i porad dotyczących przygotowywania rozmaitych drinków. Warto trochę wcześniej zadbać o to, by odpowiednio podać alkohole, aby sylwestrowe toasty wznoszone za noworoczne postanowienia smakowały i wyglądały atrakcyjnie.Zgodnie z zasadami savoir - vivre kieliszki, które znajdują się na stole powinny pochodzić z jednego kompletu. Dla wielbicieli mocniejszych trunków typu whisky czy burbon warto przygotować szykowne karafki - tak podany alkohol z pewnością wygląda na stole bardziej elegancko niż butelka. Martini podajemy w specjalnych kieliszkach o rozszerzającej się, trójkątnej czaszy i długiej nóżce. Do short drinków, czyli tych, które sporządzane są na bazie samych alkoholi stosuje się kieliszki koktajlowe lub standardowe niskie szklanki o grubym dnie. Do long drinków czyli drinków sporządzanych na podstawie alkoholu i napojów używamy wysokich smukłych szklanek. Whisky najczęściej podaje się w niskich szklankach o grubym dnie. Natomiast do koniaku i brandy zazwyczaj używamy pękatych kieliszków. Kieliszek trzymamy za czaszę, gdyż alkohole te lubią być podgrzewane.
Sylwestrowe i karnawałowe toasty warto wznieść w wąskich i smukłych kieliszkach do szampana. Dzięki ich odpowiedniej wysokości szampan może w nich swobodnie musować. W niskich szklankach serwujemy whisky lub short drinki, w średnich podajemy napoje, soki i wodę, natomiast w wysokich long drinki.



()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: drinki, karnawał, kieliszki, sylwester, szampan, szklanki, toast


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »