kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jogurt zamiast śmietany i majonezu -propozycje na smaczne dania
2006/12/24 0:50:00

To ważny składnik potraw wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Jogurt jest lekkostrawny i dostarcza organizmowi o połowę mniej kalorii niż 18 proc. śmietana i aż dziewięć razy mniej niż majonez.

Lekkie sałatki

Przyzwyczailiśmy się, że sałatki należy doprawiać porządną porcją śmietany lub majonezu. Najpopularniejsza jarzynowa zazwyczaj pływa w białym tłuszczu. A przecież wystarczy zastąpić śmietanę i majonez jogurtem, żeby przygotować produkt „light”, jednocześnie nie rezygnując z jego walorów smakowych.

Świetnym zamiennikiem śmietany będzie jogurt śmietankowy, idealny dodatek do sałatek, sosów, zup i dipów. Aby się o tym przekonać, wypróbuj doskonałą sałatkę z tuńczykiem.

Potrzebujesz 3 pomidory, pół świeżego ogórka, parę listków sałaty, puszkę tuńczyka w oleju, przyprawę ziołową i jogurt śmietankowy. Umyj pomidory, ogórek i sałatę. Pomidory pokrój w cząsteczki, ogórka w plasterki, a sałatę poszarp na kawałki. Wymieszaj w miseczce. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju, rozdrobnij widelcem i dodaj do pozostałych składników. Całość posyp ulubionymi przyprawami i polej jogurtem śmietankowym.

Bardziej sycącą propozycją będzie sałatka „4 składniki”. 4 jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój w małe kosteczki. 1 duży por umyj, pokrój w plasterki, a następnie w małe kawałeczki. 30 dag pieczarek obierz, umyj, wrzuć do gotującej się wody na 5 minut. Ostudź, pokrój w kosteczkę. Połącz ze sobą składniki, na końcu dodaj puszkę zielonego groszku. Przypraw ziołami i dodaj jogurt śmietankowy.

Delikatne zupy

Jogurt doskonale zastępuje śmietanę także w zabielaniu zup. Nie warzy się i nie zmienia smaku ulubionych zup. Nadaje im za to lekkości i walorów zdrowotnych, bo wspiera działanie układu odpornościowego i trawiennego.

Arabska zupa jogurtowa to przykład pysznego, a jednocześnie zdrowego posiłku. Aby ją przygotować przygotuj ćwiartkę kurczaka z udkiem, włoszczyznę, 1 cebulę, 2 łyżki ryżu, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżeczka suszonej mięty, pęczek natki pietruszki, 300 ml jogurtu, sól i pieprz. Umyte mięso i włoszczyznę zalej 6 szklankami zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj aż mięso stanie się miękkie. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Rosół przecedź. Obierz mięso z kości, przekręć je przez maszynkę razem z cebulą, wymieszaj z ryżem, dodaj roztrzepane jajko. Całość wymieszaj. Masa powinna być gęsta jak ciasto na pierogi. Gdyby okazała się zbyt rzadka, zagęść bułką tartą. Dodaj miętę, przypraw pieprzem i solą do smaku. Z masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w posiekanej natce. Rosół podgrzej do wrzenia, wrzuć do niego pulpeciki, gotuj 15 minut. Wyjmij je i przełóż do wazy lub od razu na talerze. Jogurt ubij z żółtkiem, intensywnie mieszając dodaj 5 łyżeczek gorącego rosołu (pojedynczo). Zagęść rosół, na końcu dopraw go solą i pieprzem. Zalej pulpeciki.

Tak przyrządzona zupa jest bardzo pożywna i zdrowa, bo dostarcza organizmowi cenne składniki takie jak wapń i fosfor oraz witaminy B2 i B12 .

Sosy do mięs

Do zagęszczania sosów używamy zwykle śmietany. To bardzo podnosi wartość kaloryczną potrawy i sprawia, że sos staje się ciężkostrawny. Jeśli nie wyobrażasz sobie rezygnacji z tych smacznych dodatków do mięs i warzyw, zastąp śmietanę jogurtem śmietankowym. Znacznie odchudzisz potrawę i nie będziesz martwić się o swoją sylwetkę.

Przykładem niskokalorycznego dania jogurtowego jest panga w sosie jogurtowo-cebulowym. 4 filety z pangi rozmroź, oprósz solą i pieprzem i skrop sokiem z 1/2 cytryny. 3 cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlej 500 ml jogurtu. Mieszaj, aż zacznie lekko bulgotać. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej olej, smaż filety z pangi przez ok. 10 minut z każdej strony, odłóż je na talerz. Zlej olej z patelni, z powrotem ułóż rybę na niej, zalewając wcześniej przygotowanym sosem. Duś przez ok. 10 minut na małym ogniu. Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawaj z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).

Włączając tę potrawę do swojej diety masz gwarancję, że będzie ona niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze. A używając jogurtu możesz cieszyć się smakiem potraw nie martwiąc się o swoją linię.

Smacznego!



Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jogurt, kalorie, sałatki, tłuszcz, śmietana


 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»