kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak przechowywać drugie śniadanie latem?
2016/8/6 0:10:00

Wysoka temperatura, wilgotne powietrze i światło słoneczne to najwięksi wrogowie żywności. Latem często organizujemy pikniki i wypady za miasto, dlatego powinniśmy większą uwagę przywiązywać do sposobu przechowywania żywności, którą zamierzamy spożywać w parku czy nad wodą – przypominają organizatorzy programu „Śniadaniowa Klasa”.


Światło, temperatura, wilgoć i dostęp tlenu z powietrza, to główne czynniki wpływające na trwałość przechowywanych produktów.

- Wysoka temperatura w upalne dni oraz światło słoneczne to najwięksi wrogowie żywności – sprzyjają rozwojowi chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni. Niszczą niektóre witaminy i białka, powodując spadek wartości odżywczych, zmiany w smaku i wyglądzie produktów – wyjaśnia Julita Dudicz, dietetyk – Duży wpływ na pogorszenie jakości artykułów spożywczych ma także woda. Im jej więcej, tym szybciej przebiegają reakcje chemiczne oraz rozwijają się drobnoustroje. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie wysuszyć żywność przed włożeniem do plastikowych pojemników, torebek foliowych czy lodówki.

Jak zatem przechowywać np. drugie śniadanie latem?

Planując letni posiłek poza domem warto pomyśleć o odpowiednim zapakowaniu jedzenia. Plastikowy pojemnik, folia aluminiowa i papier pergaminowy pozwolą na przetransportowanie kanapki w nienaruszonym stanie. Nie ochronią jednak przed wysoką temperaturą w upalny, letni dzień. Dlatego lepszym wyborem są specjalnie pojemniki – torby termoizolacyjne, tzw. lunch bagi. Nowoczesne wersje tego „śniadaniowego pudełka” posiadają miejsce na specjalne wkłady chłodzące, które sprawią, że posiłki zachowają swój smak i właściwości odżywcze przez wiele godzin.

- To, w czym przewozimy drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę ma tak samo duże znaczenie dla naszego zdrowia, jak i produkty, z których komponujemy pełnowartościowe posiłki – mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” – Dzięki trwałemu i estetycznemu wykonaniu, lunch bagi doskonale sprawdzają się jako pojemniki śniadaniowe i piknikowe. Zmieści się w nich zarówno kanapka, owoc, jogurt czy woda mineralna. Co więcej, niewielkie rozmiary nie przeszkodzą w zabraniu posiłku na wycieczkę pieszą lub rowerową, a eleganckie opakowanie sprawi, że lunch bag będzie modnym dodatkiem.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: drugie śniadanie, lunch bag, przechowywanie żywności


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »