kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Grzyby duszone, smażone, marynowane - jesienne skarby w kuchni
2008/9/26 22:04:16

Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.

Grzyby nie tylko znakomicie wzbogacają smak potraw, są też cenne dla naszego organizmu. W grzybach znajdziemy przeciwutleniacze, czyli substancje chroniące przed działaniem wolnych rodników, są te źródłem witaminy A i E. Witaminy te mają korzystny wpływ na naszą odporność. Osoby spożywające grzyby nie muszą martwić się o niedobory witaminy B oraz miedzi. Zaletą grzybów jest tez ich niskokaloryczność, 40 gram to około 50 kcal.

Mimo wielu zalet grzyby mają jedną wadę, mogą spowodować zatrucie, które w skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiercią. Aby tego uniknąć nie należy spożywać grzybów nieznanego pochodzenia.



Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta niskokaloryczna, grzyby, witamina A, witamina E


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»