kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Grzyby duszone, smażone, marynowane - jesienne skarby w kuchni
2008/9/26 22:04:16

Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.

Grzyby nie tylko znakomicie wzbogacają smak potraw, są też cenne dla naszego organizmu. W grzybach znajdziemy przeciwutleniacze, czyli substancje chroniące przed działaniem wolnych rodników, są te źródłem witaminy A i E. Witaminy te mają korzystny wpływ na naszą odporność. Osoby spożywające grzyby nie muszą martwić się o niedobory witaminy B oraz miedzi. Zaletą grzybów jest tez ich niskokaloryczność, 40 gram to około 50 kcal.

Mimo wielu zalet grzyby mają jedną wadę, mogą spowodować zatrucie, które w skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiercią. Aby tego uniknąć nie należy spożywać grzybów nieznanego pochodzenia.



Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta niskokaloryczna, grzyby, witamina A, witamina E


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »