Grzyby duszone, smażone, marynowane - jesienne skarby w kuchni
2008/9/26 22:04:16
Grzyby to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych posiłków, można stosować je jako dodatek do sałatek i sosów lub jako podstawę dań.
Grzyby nie tylko znakomicie wzbogacają smak potraw, są też cenne dla naszego organizmu. W grzybach znajdziemy przeciwutleniacze, czyli substancje chroniące przed działaniem wolnych rodników, są te źródłem witaminy A i E. Witaminy te mają korzystny wpływ na naszą odporność. Osoby spożywające grzyby nie muszą martwić się o niedobory witaminy B oraz miedzi. Zaletą grzybów jest tez ich niskokaloryczność, 40 gram to około 50 kcal.
Mimo wielu zalet grzyby mają jedną wadę, mogą spowodować zatrucie, które w skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiercią. Aby tego uniknąć nie należy spożywać grzybów nieznanego pochodzenia.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »