Zdarza Wam się wiosną zatęsknić za daniem, które ma w sobie smaki i barwy innej pory roku - jesieni? Jeżeli tak, to penne z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym będzie doskonałą propozycją potrawy inspirowanej lasem, a przy tym jednocześnie wiosennym powiewem.
Składniki:
* Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g * Podgrzybek świeży – ok. 500 g * Kurka świeża – 250 g * Cebula – 2 średnie szt. * Filet z kurczaka – 200 g * Śmietana kwaśna 18% – 300 ml * Śmietana słodka 18% – 200 ml * Olej – 3 łyżki * Sól, pieprz do smaku * Natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »