kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Greckie ciasteczka kataifi czyli wspomnienie z wakacji
2014/9/5 12:11:32

Polscy turyści w tym roku bardzo chętnie odwiedzali Grecję, a w szczególności greckie wyspy – ustalił portal Travelplanet.pl. Wielu rodaków rozsmakowało się w tamtejszej kuchni, a zwłaszcza w słodkościach. Grecki przysmak – ciasteczka kataifi możemy z powodzeniem zrobić we własnym domu. Oto przepis na wspomnienie z wakacji.


Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia. Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości i przenieść się do Grecji.

fot. ciasteczka kataifiDo przygotowania ciasteczek potrzebne będzie gotowe ciasto kataifi w formie cienkich nitek, które nazywane są często anielskimi włosami. Możemy je kupić w sklepach oferujących produkty żywnościowe z różnych stron świata. Koszt to ok. 20 zł za opakowanie.

Do wykonania ciasteczek potrzebujemy:
- opakowanie mrożonego ciasta Filo
- 150 g płatków migdałowych
- 150 g orzechów włoskich
- 150 gram rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła

Do wykonania syropu potrzebujemy:
- 1 szklankę płynnego miodu
- 1 szklankę wody
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z płatkami migdałowymi, zmielonymi orzechami, cynamonem i cukrem.

Ciasto dzielimy na pasma o szerokości ok. 5 cm, smarujemy roztopionym masłem. Na brzeg ciasta kładziemy małą garstkę farszu i zwijamy w rulony. Kolejne ruloniki przygotowujemy w ten sam sposób.

Ciastka układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Można także włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy miód, wodę, sok z cytryny, a następnie cukier i gotujemy przez 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gorące ciastka polewamy przygotowanym syropem. Można posypać ulubionymi bakaliami.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Grecja, ciastka, kataifi, przepis


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»