kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Curry - egzotyka na wyciągnięcie... łyżki
2011/3/22 0:50:00

W dobie powszechnego procesu mieszania się kultur, mamy szansę wprowadzać do wielu sfer naszego życia ciekawe urozmaicenia, dzięki którym nasza codzienność staje się bardziej interesująca i barwna. Dzięki adaptowaniu pewnych elementów charakterystycznych dla odmiennych narodowości, monotonne z pozoru czynności stają się fascynującą wyprawą w nieznane.


Najpowszechniejszą dziedziną, do której chętnie wprowadzamy innowacje jest gotowanie. Doskonale przyrządzona potrawa ma wiele zalet, a zapewnienie uczucia sytości jest tylko jedną z nich. Dla tych bardziej wymagających smakoszy wygląd potrawy jest równie ważny jak jej walory smakowe, a ich połączenie daje prawdziwe uczucie satysfakcji. W obliczu takiego podejścia do sfery kulinarnej z pewnością nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że pięknie wyglądające danie jest podwójnie smaczne.

Wszystkie te wymagania spełnia pochodzące z odległych Indii curry, gdzie funkcjonuje jako warzywna, mięsna lub rybna potrawa w pikantnym sosie. Na zachodzie natomiast -curry jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która swą wyjątkowość zawdzięcza mieszance m.in. kurkumy, imbiru, pieprzu czarnego, kolendry, kminu rzymskiego, gorczycy i chili.

curry, fot. KowalewskiJak przystało na prawdziwą, nie dającą się wpisać w sztywne ramy egzotykę, curry jest dostępna pod wieloma postaciami, których odrębność zależy od użytych składników. Nikogo z pewnością nie rozczaruje również kolor tej przyprawy, który swój intensywny żółty odcień zawdzięcza kurkumie, lecz występuje także w wersji czerwonej czy ciemnobrązowej.

Curry to niewątpliwie duże urozmaicenie w naszym polskim jadłospisie. Jednak jej wyjątkowość polega także na uniwersalności, jaką jest szeroki wachlarz produktów, które mogą być z nią przyrządzane.

- Curry pasuje dosłownie do wszystkiego - mówi Anna Polkowska dyrektor generalny z firmy Kowalewski. - A Polacy coraz chętniej adaptują do swojej narodowej kuchni kulinarne nowinki. I wcale nie znaczy to, że nasze staropolskie potrawy są wypierane przez te zagraniczne. Tu chodzi raczej o urozmaicenie. A curry świetnie się do tego nadaje.

Przepisów na potrawy z curry jest naprawdę mnóstwo. Jednak ci, którzy obawiają się kulinarnych eksperymentów mogą w pierwszej kolejności posmakować gotowych produktów np. takich, jak choćby gotowe sosy curry. Dzięki temu nawet najostrożniejsi będą mieli możliwość rozsmakowania się w tej aromatyczniej przyprawie i rozpoczęcia swojej własnej kulinarnej przygody.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: curry, kuchnia indyjska, przyprawy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»