kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Chłodnik - idealna zupa na upalne dni
2015/6/29 22:10:00

Dawniej chłodniki cieszyły się w Polsce ogromną popularnością, ale na szczeście po etapie zapomnienia, znów przeżywają swój renesans. To idealne zupy na upalne dni, a do tego przygotowywane są ze świeżych, sezonowych produktów. Oto przepisy na sezonowe zupy - chłodniki inspirowane światową kuchnią.

Weźmy to na chłodno

Przygotowanie chłodników trudne nie jest - wystarczy przestrzegać prostych zasad, by na stole pojawiały się przepyszne zupy na zimno. Oto kilka sugestii Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:
  • Wszelkich przypraw i ziół należy użyć przed schłodzeniem, albowiem w zimnie smaki wolno się uwalniają. Koniecznie trzeba użyć ich w większej ilości, bo po schłodzeniu są mniej wyraziste.
  • W większości przypadków zupa powinna być przechowywna w lodówce przynajmniej kilka godzin, a jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi dzień.
  • Zimna zupa staje się cięższa, dlatego nie trzeba jej dodatkowo „obciążać" gęstą śmietaną. Zwłaszcza w lecie korzystniej będzie zastąpić ją jogurtem, kwaśnym mlekiem, kefirem albo nawet mieszanką lżejszych od śmietany kwaśnych napojów mlecznych.
  • Chłodnik daje nowe możliwości w łączeniu wydawałoby się mocnych smaków. Nie bójmy się używać ostrej papryki albo wyrazistej musztardy. Lodowata kompozycja z nutą pikanterii pozostawi niezapomniane wrażenia smakowe.

Polska klasyka zimna

Typowo polskim przedstawicielem wśród zimnych zup jest chłodnik litewski. Jednak nie jest z nim tak jak z pierogami ruskimi, które tylko teoretycznie powinny się wywodzić z kraju, do którego odnosi się nazwa. Nasz chłodnik jest kulturową pozostałością po czasach, kiedy Polska i Litwa stanowiły jedno państwo i przez lata był równie istotną częścią kuchni obu krajów. Tradycyjny chłodnik litewski był bardzo treściwy, przygotowywany na mięsnym wywarze i jeszcze przed podaniem był wzbogacany szyjkami rakowymi albo innym kawałkiem mięsa. Takie klasyczne danie oczywiście doczekało się wielu odmian. Bywa urozmaicany startymi na tarce o grubych oczkach ogórkiem i rzodkiewką. Bardzo dobrze smakuje przygotowany z dodatkiem zimnego jogurtu. Smak uwydatnimy szczyptą pieprzu i łyżką wyrazistej musztardy. Świetnie będzie smakował podany z jajkami przepiórczymi i wspomnianymi szyjkami rakowymi, które mogą zastąpić też krewetki.

Tradycyjny litewski chłodnik
fot. Tradycyjny litewski chłodnikCzas przygotowania: 30 minut
Dla: 4 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
- 200 g posiekanej botwiny
- 1 zielony ogórek
- 1 Bulion wołowy Knorr
- 1 pęczek rzodkiewki
- 5 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 300 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Do małego garnka wlej wodę i zagotuj ją.
2. Posiekaj botwinkę i wrzuć ją do naczynia. Gotuj, aż warzywo zrobi się miękkie (ok. 10 min).
3. Dodaj kostkę bulionową Knorr, wymieszaj i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia, zdejmij garnek z palnika i odstaw go do ostygnięcia.
4. Zetrzyj ogórek oraz rzodkiewkę i dodaj je do wywaru.
5. Kiedy zupa wystygnie, dolej do niej jogurtu i dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw chłodnik szczyptą pieprzu, a następnie włóż go do lodówki na godzinę.
7. Ugotuj jaja na twardo i przed podaniem dodaj je przekrojone na pół do zupy.
Smacznego!

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chłodnik, kuchnia polska, zupa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »