kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zielone warzywa w roli głównej
2015/6/25 20:00:00

Pizza z brokułami i sosem czosnkowym

Ciasto:

- mąka – 1kg
- drożdże – 30 g
- letnia woda - 0,6 l
- olej rzepakowy – 100 ml
- szczypta cukru
- sól – 1 łyżeczka

Sos pomidorowy:

- pomidory pelati krojone – 300 ml
- oregano - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
fot. Pizza z brokułami
Składniki na pizzę:

- ser żółty typu gouda – 200 g
- ser mozarella – 100 g
- ser pleśniowy typu rokpol – 100 g
- szynka wędzona parzona – 150 g
- brokuły świeże lub mrożone – 300 g
- oregano
- sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280 - 330 st. C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.

Smacznego!

Strony: [1] [2]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bakłażan, brokuły, pizza, przepis, warzywa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »