kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jogurt bez tajemnic
2015/2/25 18:13:39

Na słono czy słodko?


W zależności od regionu świata, jogurt wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju dań. Dla przykładu, Azerowie delektują się ugotowaną z niego zupą, którą podają z ryżem i bukietem aromatycznych ziół. Z kolei w Bułgarii bardzo popularny jest Tarator, chłodnik przygotowany z mleka bułgarskiego, ogórka, koperku, czosnku i oleju słonecznikowego. Do smaku dodaje się przeważnie orzechy włoskie. Znaną na całym świecie grecką potrawą są tzatziki, czyli krem jogurtowo-ogórkowy, który serwowany jest jako przystawka lub dodatek do innych potraw. W południowej Europie oraz na Bliskim Wschodzie na deser często zjada się gęsty jogurt z miodem lub słodkim pieczywem.

Smakołyk domowej roboty

Ci, którzy wolą delektować się własnoręcznie przyrządzoną przekąską oraz chcą dać upust swojej kulinarnej kreatywności, mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie jogurtu. Następnie warto dobrać do niego odpowiednie dodatki. W sezonie letnim, kiedy dostęp do świeżych owoców jest niemal nieograniczony, śmiało można sięgać po takie produkty. Truskawki, maliny, poziomki i borówki to źródło wielu cennych składników odżywczych, które w połączeniu z jogurtem stworzą prawdziwą witaminową bombę. Jeśli taki deser wydaje się zbyt kwaśny, cukier z powodzeniem można zastąpić miodem. Zimą, jako dodatek do mleka bułgarskiego, świetnie sprawdzają się bakalie. Orzechy włoskie, rodzynki lub inne suszone owoce wzmocnią smak jogurtu, a także wzbogacą go o cenne mikro- i makroelementy.

Jest zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim bardzo smaczny. Ponadto doskonale sprawdza się w formie lekkiej przekąski i dodatku do innych dań. Sięgając po jogurt, urozmaicamy naszą codzienną dietę, a także zyskujemy składnik do wielu kulinarnych eksperymentów.

ROS-SWEET Sp. z o.o.

Strony: [1] [2]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, jogurt, mleko, nabiał


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »