kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak upiększyć świąteczne dania?
2013/12/23 22:40:00

Owocowo-warzywne czary mary

Świąteczne potrawy możemy również przyozdobić, używając do tego warzyw i owoców. Do wykrawania wykorzystuje się najczęściej marchewki, rzodkiewki, pomidory, cukinie, kolorową paprykę, pory. Z warzyw tych możemy wyczarować najróżniejsze kształty – róże, listki, koronki i wiele innych – wszystko zależy od naszej wyobraźni. To samo tyczy się owoców – pomarańczy, cytryn, jabłek czy mango – które mogą ożywić kolorem nawet najmniej wyraziste danie. Przykładowy, prosty przepis na ozdobny „bukiet”: obieramy marchewkę i za pomocą noża lub obieraczki odkrawamy długie, cienkie plastry. Zalewamy je wrzątkiem na kilka minut, by zmiękły. Każdy plasterek przecinamy na pół i składamy. Rolujemy jeden z nich, a każdy następny owijamy wokół pierwszego. Gdy już uformujemy różyczkę, związujemy ją nitką. Gotowy bukiecik będzie pomysłowym i smacznym dodatkiem do świątecznej galarety czy karpia.

Słodkie wykończenie

Jak wiadomo, świąteczne stoły obfitują w łakocie, jakimi są najczęściej różnego typu wypieki – makowce, torty czy pierniki. Jeśli nie brakuje nam wyobraźni, desery ozdobimy w prosty i ciekawy sposób, nadając im niepowtarzalnego charakteru. Użyć do tego możemy lasek cynamonu, kandyzowanych owoców, kolorowych posypek, czekolady, marcepanu, karmelu lub lukru. Przykładem kreatywnej i słodkiej ozdoby są czekoladowe plastry miodu. Do ich wykonania wystarczy gorzka czekolada oraz bąbelkowa folia do pakowania. Czekoladę rozpuszczamy, pokrywamy nią folię i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Gotowymi plasterkami dekorujemy dowolne ciasto, które nie tylko będzie apetycznie wyglądać, ale także pysznie smakować.

Strony: [1] [2]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, Święta, świąteczne potrawy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »