Gotowanie na parze staje się coraz bardziej „trendy”. Kojarzy się z modną, szczupłą sylwetką, a jednocześnie z delikatnym, subtelnym smakiem. Zwolenników zyskuje także dzięki temu, że należy do najprostszych sposobów przyrządzania potraw.
Do specjalnego garnka wystarczy nalać niewielką ilość wody i przestrzegać podstawowej zasady: gotowane produkty nie mogą się z nią stykać. Trzeba też pilnować czasu, ponieważ pod wpływem unoszącej się gorącej pary, w produktach zachodzą procesy równie szybkie, jak podczas gotowania w wodzie.
Gotowane na parze warzywa zachowują to, co w nich najcenniejsze: witaminy i minerały. Wartościowe składniki odżywcze nie są bowiem wypłukiwane przez wodę, jak w czasie tradycyjnego gotowania. Dietetycy zalecają gotowanie na parze także dlatego, że przygotowywane w ten sposób potrawy nie nasiąkają tłuszczem, jak podczas smażenia. W efekcie są niskokaloryczne i lekkostrawne. Warzywa gotowane na parze nie przywierają do naczynia i nie przypalają się, przez co pozostają pięknie kolorowe i atrakcyjnie wyglądają na talerzu. Zachowują też naturalny smak i zapach, co sprawia, że nie wymagają intensywnego przyprawiania.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »