kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wyrafinowana prostota według Michela Morana
2014/10/11 20:40:00

Czy są dania, które przywołują smaki i zapachy wakacji? Jeśli lubimy podróżować to z pewnością chętnie wspominamy smak świeżych ryb czy owoców morza, a wśród nich królują langustynki i małże św. Jakuba. Jak w prosty sposób przygotować z tych przysmaków pyszne dania podpowiada Michel Moran, popularny szef kuchni.

Przepisami na dania dzieli się Michel Moran, popularny szef kuchni i ambasador Alei Smaków, czyli piętra restauracyjnego Galerii Mokotów. Strefa restauracyjna centrum, mieści lokale z wyśmienitymi daniami i kulinariami całego świata, m.in.: włoskimi, francuskimi, tajskimi czy azjatyckimi. W chłodne miesiące jest idealnym miejscem, by wrócić do wakacyjnych smaków i zrelaksować się po trudach dnia codziennego. Jeśli jednak wolisz przygotować nadmorskie smakołyki w domu, wypróbuj kulinarne wskazówki Michela.

Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée z groszku
Autorski przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków, Galerii Mokotów

12 langustynek
2 posiekane cebule
250ml białego wina
500ml mleka kokosowego
300g zielonego groszku
160g foie len
Łyżeczkę startego imbiru
2 źdźbła trawy cytrynowej
fot. Świeże pieczone langustynki z mlekiem kokosowym i purée -St Germain

Langustynki czyścimy ze skorupek. W rondlu redukujemy skorupy z langustynek, posiekana cebulę, wszystko zalewając białym winem. Po chwili dodajemy mleko kokosowe, imbir i trawę cytrynową. Całość gotujemy 10 minut. Odstawiamy na około 20 minut do przestygnięcia i przecieramy przez sito. Zielony groszek na puree gotujemy, po czym blendujemy i przecieramy przez sito. Oczyszczone langustynki pieczemy w rozgrzanym piecu 180° przez 5 minut. Talerz „dekorujemy” sosem powstałym z redukcji, układamy upieczone langustynki, puree z groszku i na koniec kładziemy kawałek smażonego foie Gras.

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, langustynki, małże, przepisy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »