Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.
Bukiet warzyw to niezawodne źródło cennych dla zdrowia składników. W warzywach ukryte są m.in. witaminy C i A. Są szczególnie ważne, ponieważ to one w dużym stopniu chronią przed przeziębieniami. Bogata w witaminę A kalarepa pomaga zachować dobry wzrok i sprzyja właściwej regeneracji komórek organizmu. Warto o tym pamiętać, gdyż jesienny brak promieni słonecznych może wywoływać okresowe pogorszenie widzenia. Poza witaminami A i C, warzywa dostarczą naszemu organizmowi także witamin z grupy B oraz soli mineralnych, m.in. sodu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.
Warzywa urozmaicają smak zarówno dań rybnych, jak i mięsnych. To również doskonała baza do łatwych w przygotowaniu dań głównych. Bez wątpienia, taki posiłek wpłynie korzystnie zarówno na kondycję naszego ciała, jak i duszy.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »