kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Warzywa na jesień
2006/11/26 23:33:33

Jarzyny to niezastąpiony sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. To ważne szczególnie w okresie poprzedzającym jesienne szarugi, kiedy dużo trudniej o zdrową dietę i urozmaicony jadłospis. Chcąc zapobiec różnym dolegliwościom, już teraz należy stosować właściwą dietę. Marchew, kalafior, fasola, groszek i kalarepa znakomicie wzmocnią odporność każdego zmęczonego organizmu i pobudzą uśpioną przemianę materii.

Bukiet warzyw to niezawodne źródło cennych dla zdrowia składników. W warzywach ukryte są m.in. witaminy C i A. Są szczególnie ważne, ponieważ to one w dużym stopniu chronią przed przeziębieniami. Bogata w witaminę A kalarepa pomaga zachować dobry wzrok i sprzyja właściwej regeneracji komórek organizmu. Warto o tym pamiętać, gdyż jesienny brak promieni słonecznych może wywoływać okresowe pogorszenie widzenia. Poza witaminami A i C, warzywa dostarczą naszemu organizmowi także witamin z grupy B oraz soli mineralnych, m.in. sodu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.

Warzywa urozmaicają smak zarówno dań rybnych, jak i mięsnych. To również doskonała baza do łatwych w przygotowaniu dań głównych. Bez wątpienia, taki posiłek wpłynie korzystnie zarówno na kondycję naszego ciała, jak i duszy.



Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jarzyny, minerały, warzywa, witaminy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»