kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Vivat Beaujolais Nouveau!
2010/11/16 13:50:00

Określa się je mianem "nerwowego", ale też "radosnego". Chwali za niesamowity kolor i niepowtarzalny smak, a wytyka "cierpkość" i brak dojrzałości. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i równie zajadłych przeciwników. W ciągu ostatnich lat z lokalnej tradycji stało się światową ikoną, wspieraną przez potężną machinę marketingową. Już w najbliższy czwartek swoją krótką ale głośną karierę rozpocznie tegoroczne Beaujolais Nouveau.

Francuzi niecierpliwie zerkają w kalendarz. Zresztą nie tylko oni. Bo od ćwierćwiecza święto młodego wina celebruje się właściwie na każdym kontynencie. Najwięcej fanów ma ponoć w Japonii, ale wyjątkową urodę tego trunku doceniają koneserzy w przeszło 170 krajach, także w Polsce. W trzeci czwartek listopada napełniamy kieliszki fioletowoczerwonym trunkiem i oddajemy zabawie. Co prawda nad Wisłą nie świętuje się tak widowiskowo jak nad Sekwaną - na polskim bruku nie płoną o północy stosy suchych winorośli, ulicami nie kroczą rozśpiewane parady z pochodniami, a nieba nie rozświetlają setki fajerwerków, jednak z roku na rok coraz więcej rodaków wznosi toast sześciotygodniowym, czerwonym burgundzkim winem.

Winnice, w których dojrzewa sekret smaku Beaujolais Nouveau - owoce z czarną skórą i jasnym miąższem (szczep Gamay), leżą w okolicy francuskiego miasta Beaujolais (południowo-wschodnia Burgundia). Zajmują dość duży obszar: o szerokości około 10 km i długości 150 km, dlatego charakter trunków produkowanych z Gamay nigdy nie jest ten sam - zależy od mikroklimatu konkretnego miejsca. Niemniej wino zawsze zachowuje lekkość i świeży charakter. Zazwyczaj także uwodzi nosy delikatną, owocową nutą (truskawek, malin a nawet bananów), czaruje bukietem pachnącym trawą i polnymi kwiatami. Z Beaujolais jest tak jak z każdym innym winem - jego magia zależy od rocznika.

Vivat Beaujolais Nouveau!Ale nie tylko rodzaj winogron, z których wytwarza się Beaujolais, decyduje o „odmienności" tego trunku. Ważny jest sam sposób produkcji. Po pierwsze, winogrona zbiera się ręcznie, po drugie - fermentują w całości, niezgniecione, zamknięte w kadziach ze stali szlachetnej. Dodatkowo dostarcza się im dwutlenku węgla. Kiedy tlen z kadzi skończy się, czerpią go z fermentacji wewnątrzkomórkowej. Rezultat? Komórki owoców obumierają, a mikroelementy ze skórek przedostają się do moszczu. Dzięki tej „sztuczce" wino zyskuje niepowtarzalny aromat.

Beaujolais Nouveau kochają kucharze i restauratorzy. Bo smak - jak mówią niektórzy - „wina w okresie buntu", o dziwo doskonale komponuje się z wieloma daniami, pozwalającymi rozbłysnąć talentom kulinarnym szefów kuchni. I chociaż Francuzi upierają się, że Beaujolais najlepiej smakuje z bagietką i twardymi serami, to rokrocznie w dniu debiutu winnego młodzika serwują go z wymyślnymi daniami z dziczyzny i innych czerwonych mięs. Na stoły wjeżdżają rozmaite pasztety, pieczenie, suszone szynki i setki gatunków wędlin, obowiązkowo w towarzystwie oliwek.

Aby jednak uczta zakończyła się owacjami na stojąco, wino musi być lekko schłodzone - do temperatury 14-16 stopni Celsjusza (nieco niższej niż w przypadku klasycznego czerwonego trunku). I jeszcze jedno: Beaujolais Nouveau można pić od razu, po przelaniu do kieliszków, nie musi bowiem „się otwierać", by nabrać aromatu. Pod wieloma względami to propozycja dla niecierpliwych...
W naczwartkowy poranek pojawią się plakaty z napisem "le Beaujolais Nouveau est arrivé!", a tegoroczne Beaujolais Nouveau - na sklepowych półkach i w ofercie lokali gastronomicznych. Uwaga - w przypadku tego trunku „małoletniość" nie oznacza mniejszej mocy. Beaujolais Nouveau uderza do głowy tak samo, jak jego wiekowi „koledzy po korku". A zatem, miłego rozszyfrowywania tajemnicy smaku tegorocznego listopadowego winnego króla!



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Beaujolais Nouveau, młode wino, wino


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »