We Francji obchodzony jest dziś dzień beaujolais nouveau – młodego wina, powstałego z winogron gatunku gamay noir lub pinot noir zebranych w tym roku. Dlaczego pierwsze butelki młodego wina otwiera się akurat 15 listopada? - Bo tego dnia upływa dokładnie 6 tygodni od pierwszego winobrania.
Prawdziwe beaujolais pochodzi z regionu Beaujolais na północ od Lyon we Francji. Ma kolor określany przez znawców w jako fiołkowy, w smaku jest cierpkie, natomiast zapach jest niezwykle delikatny, mogący się kojarzyć z ukwieconą, letnią łąką.
Młode wino jest trunkiem ludycznym, pitym powszechnie przez Francuzów w wesołej kompanii aż do późnej zimy. Nie jest drogie – litrowa butelka kosztuje przeciętnie około 5 euro. W ostatnich latach moda na beaujolais nouveau rozprzestrzeniła się po całej Europie. Dotarła również do Polski.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »