Są niezastąpionym elementem świąt oraz spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poza tym, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o bakaliach – przekąsce dla wszystkich.
Choć historia bakalii sięga odległych czasów, kiedy to stanowiły przekąskę ludzi bogatych i wpływowych, dziś są dostępne dla wszystkich. Cenimy je za niepowtarzalny smak i zawartość wielu składników odżywczych, które pozwalają zaliczać bakalie do kategorii zdrowych przekąsek. Bez nich trudno wyobrazić sobie wiele świątecznych wypieków i potraw, choć tak naprawdę powinniśmy mieć je pod ręką zawsze – gdy tylko najdzie nas ochota na coś do chrupania. często nawet nie uświadamiamy sobie, jak wiele walorów zdrowotnych kryją w sobie.
Orzechy nerkowca prażone solone
Orzechy nerkowca uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasno kremowe i niezwykle smaczne - smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca świetnie sprawdzają się jako przekąska, możesz ich użyć także do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są również składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej - z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie! Związki mineralne i witaminy w nich zawarte (zwłaszcza żelazo i cynk) pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się stresującym.
Prażone migdały na słono
Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały na słono to obowiązkowa pozycja na karnawałowe imprezy i spotkania. Doskonała przekąska zarówno do piwa czy wina, jak i do podgryzania w wolnych chwilach. Migdały, poza walorami smakowymi, mają jeszcze jedną, niepodważalną zaletę – są prawdziwą kopalnią wapnia i witaminy E. Nie każdy wie, że migdałom przypisywano kiedyś przynoszenie szczęścia, płodności, oddalanie bólów zęba i… uderzeń piorunem. Do dziś funkcjonuje przekonanie, że kto natrafi na migdała w tłustoczwartkowym pączku, będzie się cieszyć szczęściem i pomyślnością w kolejnym roku.
Pistacjowy zawrót głowy
Chińczycy nazywają pistacje „orzechem szczęścia”. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie, a porcja tych bakalii zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę B6 (jej niedobór możę wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję). Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone, charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Pistacje mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »