Smak letnich owoców zachowaj w zamrażarce aż do zimy!
2012/6/24 13:20:00
To właśnie teraz, kiedy na straganach pojawiają się dorodne sezonowe owoce - truskawki, maliny i jagody warto pomyśleć jak ich smak i zapach zatrzymać na długie miesiące. Jest na to sposób: zdrowe i soczyste wystarczy włożyć do torebki i wrzucić do zamrażarki.
Do mrożenia wybieramy owoce w szczycie letniego sezonu - wtedy kiedy są najlepsze i najtańsze.
Owoce należy umyć i dokładnie wysuszyć. To ważne ponieważ nadmiar wody, może spowodować, że owoce już po rozmrożeniu będą wodniste i stracą swój smak.
Pamiętajmy także, aby z truskawek czy malin obrywać szypułki.
Najlepiej mrozić owoce w temperaturze od - 18C do -23C. Proces mrożenia w takiej temperaturze trwa krócej, a powstające w owocach kryształki lodu są małe, co pozwoli na ich szybsze rozmrożenie.
Owoce wkładamy do specjalnych torebek przeznaczonych do mrożenia produktów
Jeśli chcemy zamrozić produkty o płynnej konsystencji, warto użyć torebek strunowych. Posiadają one szczelne zamknięcie, które umożliwia łatwe i wielokrotne otwieranie torebki. Co ważne, są one wielokrotnego użytku i mogą być zmywane w zmywarce do naczyń.
Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie owoców, dzięki któremu zachowują one swoje cenne właściwości odżywcze i walory smakowe. Dodatkowo, mrożąc je samodzielnie w domu, mamy pewność, że wykorzystamy tylko te najlepsze i najładniejsze.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »