Smak Bożego Narodzenia czyli świąteczna zupa grzybowa
2014/12/10 12:20:00
Zapach grzybów jest jednym z tych aromatów, które bardzo kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Potraw z tych leśnych przysmaków nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Prezentujemy przepis na tradycyjną, aromatyczną i aksamitną zupę grzybową.
Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Zapewne każda Pani Domu posiada swój autorski pomysł na to wyjątkowe danie, warto jednak czasami spróbować czegoś nowego – zwłaszcza, jeśli to nowe smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Gwarantujemy, że aromat świątecznej zupy grzybowej wg naszego przepisu na zawsze już stanie się nieodzownym elementem magicznego nastroju grudniowych uroczystości.
Składniki: * 250 g mrożonych grzybów (na przykład mieszkanka grzybów leśnych Devaldano zawierająca kurki, borowiki, podgrzybki i maślaki lub same mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano ) * cebula * litr bulionu warzywnego * szklanka mleka * połowa szklanki białego, wytrawnego wina * pęczek natki pietruszki * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz, masło, śmietana kremówka
Przygotowanie:
W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »