kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sezon grillowy czas zacząć
2009/4/28 15:10:00

W ciepłe, słoneczne dni szczególnie chętnie spotykamy się z bliskimi na wolnym powietrzu i gromadzimy się wokół grilla. Wiosenne dni mogą być więc początkiem sezonu na grillowanie.

Zwyczaj rodzinnego grillowania w przydomowych ogródkach narodził się w USA w połowie zeszłego wieku. W latach 80. XX wieku Amerykanin, Georg Stephen, wymyślił mały, przenośny, metalowy grill. Od tego czasu „barbecue" stało się jedną z najpopularniejszych wekendowych rozrywek mieszkańców nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale również Europy. Dzisiaj pod różnymi szerokościami geograficznymi gromadzą się przy nim rodziny i przyjaciele - na długie rozmowy i smakowite posiłki na wolnym powietrzu. Wspólnie, w atmosferze zabawy, przyrządzają aromatyczne pieczone steki, pyszne szaszłyki i chrupiące smażone skrzydełka. Ogromną zaletą potraw z grilla jest ich prostota - przygotować je może właściwie każdy, bez względu na wiek czy płeć.

Alternatywną, używaną na całym świecie nazwą grillowania, jest „barbecue". Słowo to wywodzi się z języka Indian, którzy już ponad 500 lat temu piekli mięso nad ogniem, na kratce zwanej przez nich „barbacoa". Rożen jest z kolei wynalazkiem kultury indoeuropejskiej. To jeden z najstarszych znanych nam sposobów przygotowywania mięsa. Stosowano go powszechnie już 500 lat przed Chrystusem! Na rożnie przygotowywano mięsiwa w średniowiecznych zamkach (ustawiano go wówczas nad ogromnymi kuchennymi paleniskami) i podczas Wypraw Krzyżowych, przy ogniskach. Nasi przodkowie odkryli, że potrawy z rożna będą smakowały lepiej, jeśli doprawi się je czosnkiem i cebulą.


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: barbecue, grillowanie, rożen


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »