kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ryż - smaczny symbol szczęścia i dostatku
2010/3/10 0:42:10

Długi lub krótki, w łupinach lub bez, biały, brązowy, złocisty, jaśminowy; na słodko, słono, ostro... Zastosowań ryżu, podobnie jak jego gatunków nie sposób policzyć. Jedno jest pewne, ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem, stosowanym we wszystkich kuchniach na całym świecie.

Początki ryżu sięgają 5 000 lat p.n.e. Już wtedy uprawiano go regularnie, choć początkowo tylko na terenach sąsiadujących z rzeką Jangcy. Ryż przez wiele lat rozszerzał stopniowo swój zasięg, by w końcu dotrzeć nawet do Europy. Jest to drugie, po pszenicy, najczęściej uprawiane zboże świata, stanowiące podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców kuli ziemskiej, a zwłaszcza osób zamieszkujących tereny wschodniej i południowo-wschodniej części Azji. Największe uprawy ryżu znajdują się w Chinach. Z tego też powodu kojarzony jest głównie z kulturą i kuchnią chińską, ale i w naszym europejskim menu zagościł już na dobre jako składnik wielu dań: słonych, ostrych czy słodkich. Gdy ryż przywędrował do Europy od razu uznany został za rzadkie, a więc bardzo cenne zboże. Do dnia dzisiejszego jest symbolem szczęścia i dostatku. To właśnie ryżem posypujemy młode pary, życząc im w ten sposób wszystkiego, co najlepsze.

Ryż stanowi bogate źródło węglowodanów złożonych, dzięki którym jest długo trawiony przez organizm i stopniowo uwalnia energię (100g ryżu zawiera 349kcal), dlatego jest podstawą menu osób na diecie i sportowców. Jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, dlatego świetnie nadaje się dla małych dzieci, osób starszych, alergików oraz cierpiących na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Jest też łatwy i szybki w przygotowaniu - bardzo dobrze sprawdza się w kuchni zarówno typowej pani domu, jak i zapracowanego singla. Może być składnikiem pełnowartościowego obiadu dla całej rodziny, pysznego podwieczorku lub deseru dla niejadków, a także doskonałej sałatki na kolację.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gotowanie, kuchnia, ryż


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»