kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Rytuał parzenia herbaty
2007/3/17 1:40:00

Herbata cieszy się dużą popularnością w naszym kraju Jest idealnym rozwiązaniem na zimne jesienne i zimowe wieczory, ale w pozostałych porach roku lubimy cieszyć się jej smakiem i aromatem. Przygotowanie herbaty może być prawdziwym rytuałem, który - jako taki - rządzi się niezmiennymi regułami.

Podstawowym składnikiem napoju jest oczywiście herbata. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem. Herbata zielona np. zawiera minerały: fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk oraz witaminy: A, B1, B2, C, E, K i chroni przed skrzepami i chorobą wieńcową serca, przeciwdziała nadciśnieniu, obniża poziom cholesterolu, uodparnia organizm, zwalcza bakterie i wirusy.

Czarna herbata stanowi odmianę herbaty zielonej- proces pełnej fermentacji wywołuje zmianę koloru listków na brązowy. Herbaty czerwone- są częściowo fermentowane i wykazują właściwości herbat czarnych i zielonych. Herbaty białe, najrzadziej spotykane, otrzymywane są poprzez proces więdnięcia i suszenia listków. Wysokogatunkowa herbata liściasta z pewnością nie należy do najtańszych, ale jej wysokiej jakości smak i zapach pozostaje bezdyskusyjny.

Ważnym element procesu stanowi również woda. Obok tej najzwyklejszej, płynącej z kranu, można stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.

Sposób parzenia też nie jest obojętny. Należy zacząć od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsypać po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty powinno się zawsze zalewać wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95 stopni C. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85?C. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocną herbatę chce się otrzymać. Herbatę warto podawać zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.

Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu. Klasyczna biel porcelany podkreśli barwę herbaty.

Warto jeszcze wspomnieć o dodatkach do herbaty, można ją pić z cukrem, miodem, mlekiem, cytryną, imbirem i temu podobnymi elementami-wg własnego uznania.

Pozostaje już tylko cieszyć się niebagatelnym smakiem tak starannie przygotowanej herbaty. Zarówno parzenie, jak i jej picie może być rytuałem, którego celebrowanie staje się dużą przyjemnością.


()
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: herbata, herbata czarna, herbata zielona, parzenie herbaty


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »