kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Przysmaki z wielkanocnego koszyczka
2015/3/30 22:22:02

Za kilka dni w gronie najbliższych zasiądziemy przy świątecznym stole do uroczystego śniadania. Tradycja nakazuje, aby wśród wielkanocnych potraw znalazły się jaja w różnorodnej postaci, ale też i aromatyczne wędliny i mięsa. Czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole?

Przysmaki z koszyczka…

Tradycyjne wielkanocne śniadanie nie może obyć się bez smakołyków ze święconki. Zacznijmy od pieczywa – warto zadbać o to, aby na stole znalazły się różne jego rodzaje, np. chleb żytni, pszenne bagietki, bułeczki z ziarnami. Podstawą wielkanocnej kuchni są oczywiście jaja: ugotowane na twardo, faszerowane lub jako dodatek do sałatek. Trudno wyobrazić sobie jaja bez odpowiedniego dodatku – zaznacza Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Obok tradycyjnego majonezu, świetnym rozwiązaniem jest także sos tatarski – delikatny, z dodatkiem ogórków konserwowych, marynowanych pieczarek i subtelnej nuty musztardy smakuje wybornie – podkreśla. Świąteczny stół to także moc aromatycznych wędlin: szynek gotowanych, surowych i wędzonych, kilku rodzajów kiełbas i mięs podawanych na zimno. Do wędlin i mięs znakomicie pasuje sos czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy – ich delikatna konsystencja połączona z wyrazistą nutą czosnku świetnie podkreśli smak potraw. Natomiast zwolennicy ostrzejszej kuchni z pewnością docenią pikantny charakter sosu musztardowo-paprykowego – dodaje na koniec Urszula Giża.

… ale nie tylko!

Obok klasycznych przysmaków z koszyka, warto zastanowić się także nad kilkoma innymi, bardziej treściwymi potrawami. Zupa niekoniecznie musi towarzyszyć tylko i wyłącznie obiadowi. Sycący żurek na zakwasie rozgrzeje wszystkich domowników, a soczysta kiełbasa pieczona w piwie zachwyci głębokim, wyrazistym smakiem. Nie zapominajmy także o sałatkach – po głównych potrawach zgromadzeni goście z pewnością docenią oryginalną kompozycję lekkich warzyw. Absolutnym królem świątecznego śniadania może okazać się drobiowy pasztet – mocno doprawiony i polany sosem tatarskim będzie wyjątkowym dodatkiem do kanapek. Po wszystkich smakołykach czas na deser – krucha babka wielkanocna to pyszna tradycja, która nigdy się nie znudzi!


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jaja, kuchnia, potrawy świąteczne, święta wielkanocne


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »