Długie przechowywanie warzyw nie służy im najlepiej - tracą wtedy część swoich dobroczynnych właściwości. Podobnie dzieje się w przypadku niewłaściwego ich przygotowywania. Aby temu zapobiec, trzeba stosować się do kilku prostych zasad.
- kupujmy tylko tyle warzyw, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu 3-4 dni, nie warto robić zbyt dużych zapasów, bo w domu warzywa szybko więdną, tracą apetyczny wygląd i smak, - jeśli nie mamy własnego warzywnego ogródka najlepiej kupować warzywa na targu lub od zaprzyjaźnionych działkowiczów – te, które można nabyć w supermarkecie nie są nawet w połowie tak smaczne, nie zawsze są też naprawdę świeże, - warzywa myjemy tylko pod bieżącą wodą – zbyt długie moczenie powoduje wypłukiwanie z nich wielu cennych składników, - jeśli tylko jest to możliwe, jedzmy warzywa razem ze skórką, jeśli nie - obierajmy je jak najcieniej, - gotujmy warzywa na parze – są znacznie smaczniejsze, niż te gotowane w dużej ilości wody, a poza tym zachowują niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne, gotowanie na parze znacznie skraca też czas przygotowywania potraw, - wywar pozostały po ugotowaniu warzyw warto wykorzystać do sporządzenia zupy lub sosu.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »