kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Polacy pokochali kaszę gryczaną
2013/6/26 23:00:00

Kasze są cennym źródłem składników odżywczych i mineralnych – stanowią fundament zdrowej diety. Okazuje się, że ze wszystkich kasz dostępnych na rynku, Polacy najchętniej wybierają kaszę gryczaną. Ten rodzaj kaszy gości na stołach aż 73 procent respondentów – wynika z ogólnopolskiego badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Jak wynika z badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Lubię kaszę…” to kasza gryczana gości najczęściej na polskich stołach (73% wskazań ogółem), dystansując wszystkie inne rodzaje kaszy. Drugą najczęściej wybieraną jest kasza jęczmienna (57%).

Kasza gryczana jest preferowana bardziej przez mężczyzn (76 proc.) niż kobiety (70 proc.). Kaszę jęczmienną natomiast częściej wybierają kobiety (61 proc., mężczyźni –52 proc.).

Te dwa rodzaje kasz są najbardziej lubiane przez osoby w wieku powyżej 55 lat. Młodzi ludzie, w wieku 15-24 lata, chętnie sięgają także po kaszę mannę i kuskus.

– Zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna są źródłem cennych składników odżywczych i mineralnych. Kasza gryczana, w porównaniu do pozostałych kasz, zawiera najwięcej magnezu, potasu oraz cynku. Dodatkowo zawiera białko o wysokiej wartości odżywczej, które dostarcza niezbędnych aminokwasów – tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, a które muszą być dostarczone z pożywieniem dla prawidłowego rozwoju organizmu – mówi Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. – Kasza jęczmienna jest z kolei bogata w ?-glukany, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi – dodaje.

Kasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Niestety Polacy wciąż nie doceniają walorów kaszy. Regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, spożywa ją tylko 9% z nas.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, kasza, kasza gryczana, produkty zbożowe


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»