kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Placki ziemniaczane, gulasz czyli jesienne potrawy
2015/10/7 16:10:00

W tym roku pogoda nie sprzyja grzybobraniom. Jakie produkty wykorzystywać do przygotowywania pożywnych dań, gdy jesienią brakuje grzybów? To czas na nowe wyzwania kulinarne i przypomnienie znanych dań w nowej odsłonie.

Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby. Suche lato, a potem szybkie nastanie chłodów spowodowały, że grzyby nie obrodziły. Dlaczego jednak warto zadbać, aby mimo tych przeciwności, nie zabrakło ich w naszej kuchni?

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

fot. Placki ziemniaczaneSkładniki:
- ziemniaki - 1 kg
- cebula - 1 szt.
- jajka - 1 szt.
- mąka - 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- sos koperkowy Tarsmak

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.

Pikantny gulasz wołowy

fot. GulaszSkładniki:
- wołowina gulaszowa - 1/2 kg
- cebula – 2 szt.
- mąka - 2 łyżki
- olej - 4 łyżki
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- rozmaryn świeży - 1 gałązka
- sos piri-piri Tarsmak - 1 łyżeczka
- sól do smaku

Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku.
Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

Przepisy przygotował Robert Muzyczka - Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gulasz, jesień, kuchnia, placki ziemniaczane, wołowina


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »