Gdy za oknem chłodno, mokro i wietrznie nie ma nic lepszego niż kubek dobrej, gorącej i aromatycznej herbaty, ciepły koc i wygodny fotel, nic więc dziwnego, że to właśnie ten miesiąc został ogłoszony „Miesiącem herbaty”.
Akcja Dni Herbaty organizowana jest w Polsce już po raz drugi. W jej ramach miłośnicy tego napoju będą mogli w kilkuset restauracjach i kawiarniach w całej Polsce degustować herbatę podawaną na różne sposoby: z sokami, napojami, lodami i alkoholem.
Wśród atrakcji przygotowanych na Dni Herbaty znajduje się także szereg wydarzeń kulturalnych i rozrywkowych: wystawa fotografii z Cejlonu, pokazy filmów, a także konkurs fotograficzny.
Z okazji Dni Herbaty został także wydany kalendarz, w którym znajdują się teksty poświęcone herbacie oraz felietony: Marka Kondrata o winie, Piotra Adamczewskiego o kulinariach i Marka Przybylika o historycznych wydarzeniach i anegdotach.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »