kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Obalamy mity na temat makaronu
2014/3/24 14:20:00

Makaron to bardzo wdzięczna podstawa wielu kulinarnych wariacji. Jedni cenią go za doskonały smak, a drudzy zarzucają, że jest niezdrowy i bardzo tuczący. Jak większość produktów makaron ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wokół tego produktu narosło sporo mitów. Spróbujemy je obalić.

Okazuje się, że nawet najwięksi miłośnicy zdrowego życia nie powinni odmawiać sobie porcji makaronu. Ten coraz bardziej popularny w Polsce produkt może być zdrowy i pożywny i nie powinno go zabraknąć w naszej diecie.

Makaron tuczy? Nic bardziej mylnego!

fot. Międzybrodzkie MakaronyOtóż odpowiednio dobrana dieta z produktów mącznych może nawet pomóc nam zgubić zbędne kilogramy. Produkty zawierające węglowodany złożone, wchłaniają się do naszego organizmu dłużej i jednocześnie utrzymują stały poziom cukru we krwi. Dzięki temu dłuższy czas jesteśmy syci, a co za tym idzie, nie podjadamy między posiłkami. Do makaronu warto wybierać warzywne sosy, jeśli jesteśmy na diecie unikajmy makaronu z bekonem czy parmezanem, taka porcja może mieć wtedy nawet 600 kcal! – mówi Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka.

Węglowodany są nie zdrowe. Fałsz!

Dietetycy zgodnie podkreślają jak ważne w diecie są węglowodany. Nasza dzienna dieta powinna zawierać ich od 50 – 60 %, ponieważ to one dają nam energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. Eliminacja cukrów z menu jest dużym błędem, ważne jednak aby skupić się na ich odpowiednim doborze. Makarony uznawane są za zdrowe i jednocześnie pożywne źródło węglowodanów. Zalecane są w szczególności osobą prowadzącym aktywny tryb życia.

Wszystkie makarony są takie same. BŁĄD!


Konsumenci makaronu częstą popełniają błąd już w momencie jego zakupu. Należy pamiętać, że nie każdy makaron jest taki sam, a tym bardziej nie wszystkie mają odpowiednie wartości odżywcze. Prawdą jest, że dobry jakościowo makaron nie może kosztować złotówki. Warto zwrócić również uwagę na jego kolor jeszcze przed ugotowaniem. Powinien być żółty lub kremowy i lekko szklisty. Na rynku jest cała masa makaronów, każdy zatem może wybrać coś dla siebie. Ważne jest, aby produkt dostarczał odpowiednich wartości. Dużym atutem dla makaronów jest jeśli są one robione ze świeżo wybijanych jaj. Wielu producentów używa jaj w proszku, a to gorszy odpowiednik tych prawdziwych – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzkie Makarony.

Ugotowany makaron TRZEBA zahartować! Nie prawda!

Wielu miłośników makaronów twierdzi, że aby makaron się nie sklejał i był lepszy należy go po ugotowaniu przelać zimną wodą. Fakty są jednak takie, że płucząc makaron zmywamy z niego cenną warstwę skrobi. Warstwa ta odpowiedzialna jest między innymi za świetne łączenie makaronu z sosem. Makaron zatem należy hartować tylko wtedy gdy będzie on nam służył do sałatek.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, makaron


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»