W polskiej kuchni dania z ogórków są przebojem niezależnie od sezonu. Nie wszyscy jednak lubią klasykę. Wielu smakoszy sezonowych warzyw ceni nowości. Alternatywą dla klasycznych przetworów są ogórki w zalewie z dodatkiem curry i chilli.
Curry jest mieszanką sproszkowanych przypraw, która od tysięcy lat kształtuje smak potraw w Indiach. Jej głównym składnikiem jest kurkuma, która ułatwia trawienie i wspomaga odchudzanie. Smakosze znaleźli sposób na ciekawe połączenie ogórków oraz przypraw Dalekiego Wschodu. Nową propozycją w polskiej kuchni, która cieszy się coraz większą popularnością, są przetwory z ogórków w zalewie curry. Do przygotowania tej zalewy potrzebujemy w odpowiednich proporcjach: cukru, octu, słodkiej papryki, suszonego kopru, gorczycy, pieprzu i curry. Zastosowanie tej ostatniej przyprawy nada ogórkom oryginalnego smaku, aromatycznego zapachu i koloru. Curry można też wykorzystać do przyrządzenia przetworów z cukinii, kabaczków, dyni lub patisona.
Papryka chilli posiada właściwości, z których nasz organizm może czerpać przez cały rok. Chilli, oczywiście spożywane w odpowiednich ilościach, w zimie rozgrzeje nasz organizm, natomiast dodawane do potraw w lecie przyspieszy wymianę termiczną pomiędzy organizmem i otoczeniem, co posłuży schłodzeniu ciała. Te specyficzne właściwości przyprawy możemy wykorzystywać także w przetworach, łącząc przyjemne z pożytecznym. Ogórki w occie z chilli to wersja dla miłośników pikanterii. Do przyrządzenia oryginalnej zalewy wystarczy ocet, cukier, olej, czosnek i szczypta palącej język przyprawy Chilli. Ten przepis to propozycja dla osób poszukujących nowych smaków w swojej spiżarni.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »