Zalety mrożonych owoców i warzyw: 
- Zachowują świeżość i do 80% składników odżywczych 
- Nie powoduje zmian struktury białek produktów podczas przechowywania 
- Dzięki niskiej temperaturze zostaje zahamowany proces jełczenia tłuszczów 
- Łatwość mrożenia 
- Dostępność owoców i warzyw przez cały rok 
- Wygoda 
Mrożenie owoców i warzyw krok po kroku: 
Krok pierwszy: wybieramy tylko dojrzałe i zdrowe okazy, czyścimy, myjemy, ewentualnie blanszujemy produkty. Blanszowania nie wymagają: pomidory, ogórki, cukinia, czosnek i cebula.. Jeśli owoce mają szypułki, powinniśmy je usunąć. 
Krok drugi: dokładnie odsączamy wodę. Owoce i warzywa powinny być idealnie suche. 
Krok trzeci: przygotowujemy woreczki do mrożenia. Powinny one być szczelne i niepękające w niskiej temperaturze. Najlepiej, jeśli mają klipsy ułatwiające zamykanie oraz miejsce na opisanie produktu. 
Krok czwarty: poporcjowane produkty podpisujemy (nie zapominajmy napisać daty!), wkładamy do zamrażalnika i ...gotowe!