Kuchnia to najważniejsze miejsce w domu. W niej przygotowujemy posiłki i przechowujemy produkty spożywcze. Ze względu na swoje przeznaczenie stwarza idealne warunki dla rozwoju różnego rodzaju insektów. Do najbardziej kłopotliwych, a jednocześnie najmniej znanych, należą mole spożywcze, których naturalnym środowiskiem życia są sypkie i suche produkty, przechowywane w kuchennych szafkach.
Problem moli spożywczych może dotyczyć wszystkich i nawet najbardziej rygorystyczne zachowanie zasad higieny nie gwarantuje, że w naszej kuchni nie zalęgną się dokuczliwe szkodniki. Larwy tych owadów najczęściej przynoszone są do domu z zakupami. Jednak mole nie występują wyłącznie w sklepach spożywczych, ich obecność stwierdzono także w sklepach ze zwierzętami, nasionami, młynach i restauracjach. Dorosłe osobniki mogą także przelecieć do naszej kuchni z mieszkania sąsiada.
Aby nie przechowywać produktów spożywczych typu kasze, mąki, płatki, chrupki, suszone grzyby, owoce, przyprawy w niehermetycznie zamykanych pojemnikach, jeśli jednak o nie jest skuteczne, należy sięgnąć po środku zwalczające szkodniki tego rodzaju dostępne na rynku
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »