Wprawdzie w Polsce najbardziej popularnym sposobem parzenia kawy jest tzw. kawa po turecku czyli po prostu zalewana bezpośrednio w kubku lub szklance, jednak coraz więcej amatorów zdobywa „mała czarna” - kawa z ekspresu. I bardzo dobrze - espresso jest zdrowsze niż zwykła kawa, bowiem ziarna do espresso są dłużej palone, dzięki czemu wytracają zawarte w nich kwasy, a za sprawą specjalnego sposobu przyrządzania – krótkiego parzenia pod wysokim ciśnieniem – do naparu przedostają się małe ilości kofeiny i innych szkodliwych substancji.
Od rodzaju sprzętu, w jakim ją przygotujemy zależy zarówno smak kawy, jak również jej aromat i moc, dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie warto poznać właściwości dostępnych na rynku ekspresów.
Od kilkunastu lat znamy już ekspresy przelewowe – najtańsze i proste w obsłudze, ale dające nie najlepszy jakościowo napar. Znacznie droższe są ekspresy ciśnieniowe, jeśli jednak naprawdę jesteśmy smakoszami kawy, warto wydać jednorazowo więcej pieniędzy, aby móc cieszyć się w domowym zaciszu smakiem prawdziwie aromatycznej i pysznej kawy.
Ekspresy ciśnieniowe dzielimy na trzy grupy: niskociśnieniowe i wysokociśnieniowe
Ekspresy niskociśnieniowe są zazwyczaj tańsze, ale czas przygotowania w nich naparu jest kilkakrotnie dłuższy niż w przypadku ekspresów wysokociśnieniowych (trwa to około 3 minut), a jego smak ustępuje espresso z ekspresu wysokociśnieniowego.
W ekspresie wysokociśnieniowym (15 barowym) jednorazowo możemy przygotować co najwyżej dwie filiżanki kawy, ale za to trwa to znacznie krócej – około 20 sekund. Dodatkową zaletą tego rodzaju ekspresów jest fakt, że chcąc przygotować kilka porcji kawy, nie musimy po każdym parzeniu czekać, aż urządzenie ostygnie (dzieje się tak w przypadku ekspresów niskociśnieniowych).
Dodatkową zaletą niektórych modeli ekspresów ciśnieniowych jest to, że posiadają dyszę do spieniania mleka, można więc w nich przygotować cafe latte i cappuccino.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »