W maju rozpoczyna się sezon na szczaw. Ta roślina ceniona jest przede wszystkim z uwagi na bogactwo witamin C, A, jak i żelaza, wapnia i magnezu. W Polsce najczęściej wykorzystywana jest jako składnik zupy. Szczaw można jednak z powodzeniem wykorzystać w inny sposób.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron penne – 250 g
Szczaw – 1 pęczek
Orzeszki piniowe – 1/4 kubka
Natka pietruszki – 1/2 pęczka
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 50 ml
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »