kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Makaron ze szczawiowym pesto
2015/5/5 23:10:00

W maju rozpoczyna się sezon na szczaw. Ta roślina ceniona jest przede wszystkim z uwagi na bogactwo witamin C, A, jak i żelaza, wapnia i magnezu. W Polsce najczęściej wykorzystywana jest jako składnik zupy. Szczaw można jednak z powodzeniem wykorzystać w inny sposób.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron penne – 250 g
  • Szczaw – 1 pęczek
  • Orzeszki piniowe – 1/4 kubka
  • Natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa – 50 ml
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, makaron, pesto, szczaw


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »