Pojawiły się w naszych domach kilkanaście lat temu i szturmem podbiły serca pań (i panów) domu. Wiele z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennego przygotowywania posiłków, choć, jak wykazują badania, nadal większość z nas używa ich jedynie do podgrzewania potraw.
Jakie zalety posiadają kuchenki mikrofalowe? Przede wszystkim oszczędzają czas: podgrzanie gotowej potrawy trwa zaledwie kilka minut, rozmrożenie mięsa na obiad również, no i zniknął wreszcie problem przypalonego mleka! Nowoczesne mikrofalówki oprócz tego, że podgrzewają i rozmrażają potrawy mogą również piec i grillować, tak więc coraz częściej zastępują nam tradycyjne kuchenki.
Według specjalistów korzystanie z mikrofalówki jest całkowicie bezpieczne, jeśli przestrzegamy kilku prostych zasad: regularnie sprawdzamy, czy drzwiczki kuchenki są szczelne i nieuszkodzone, nie zaglądamy do wnętrza przez szybkę podczas pracy kuchenki (oczy są szczególnie wrażliwe na działanie mikrofal), a do gotowania, podgrzewania i rozmrażania potraw używamy specjalnych naczyń. Nie powinny one posiadać złoceń i malowanych ozdób, nie mogą także być wykonane z drewna, metalu i teflonu. Naczynia przeznaczone do mikrofalówek wykonane są z tworzyw sztucznych, szkła i nie dekorowanej porcelany.
Do niedawna w kuchenkach mikrofalowych nie można było przygotowywać jajek na miękko lub na twardo (teraz robimy to w specjalnych naczyniach) i piec ciast. Obecne, nowoczesne modele wzbogacone na przykład o funkcje termoobiegu czy grilla potrafią już upiec biszkopt czy chleb, jednak nadal smaczniejsze są wypieki pochodzące z tradycyjnego piekarnika.