kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kuchenka mikrofalowa - szybko i prosto
2007/7/28 0:10:00

Pojawiły się w naszych domach kilkanaście lat temu i szturmem podbiły serca pań (i panów) domu. Wiele z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennego przygotowywania posiłków, choć, jak wykazują badania, nadal większość z nas używa ich jedynie do podgrzewania potraw.

Jakie zalety posiadają kuchenki mikrofalowe? Przede wszystkim oszczędzają czas: podgrzanie gotowej potrawy trwa zaledwie kilka minut, rozmrożenie mięsa na obiad również, no i zniknął wreszcie problem przypalonego mleka! Nowoczesne mikrofalówki oprócz tego, że podgrzewają i rozmrażają potrawy mogą również piec i grillować, tak więc coraz częściej zastępują nam tradycyjne kuchenki.

Według specjalistów korzystanie z mikrofalówki jest całkowicie bezpieczne, jeśli przestrzegamy kilku prostych zasad: regularnie sprawdzamy, czy drzwiczki kuchenki są szczelne i nieuszkodzone, nie zaglądamy do wnętrza przez szybkę podczas pracy kuchenki (oczy są szczególnie wrażliwe na działanie mikrofal), a do gotowania, podgrzewania i rozmrażania potraw używamy specjalnych naczyń. Nie powinny one posiadać złoceń i malowanych ozdób, nie mogą także być wykonane z drewna, metalu i teflonu. Naczynia przeznaczone do mikrofalówek wykonane są z tworzyw sztucznych, szkła i nie dekorowanej porcelany.

Do niedawna w kuchenkach mikrofalowych nie można było przygotowywać jajek na miękko lub na twardo (teraz robimy to w specjalnych naczyniach) i piec ciast. Obecne, nowoczesne modele wzbogacone na przykład o funkcje termoobiegu czy grilla potrafią już upiec biszkopt czy chleb, jednak nadal smaczniejsze są wypieki pochodzące z tradycyjnego piekarnika.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gotowanie, kuchenka mikrofalowa, mikrofale, podgrzewanie, zdrowie


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »