kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kawa dobrze przyprawiona
2006/10/25 11:00:24

Słodki cynamon, orzeźwiająca wanilia, orientalny kardamon, korzenne goździki to aromatyczne towarzystwo, z którym można teraz wypić ulubioną kawę lub zjeść pyszny deser. Wszystkie te przyprawy są składnikami Przyprawy do Kawy i Deserów Kamis.

Każdego dnia wypija się na naszej planecie ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Kawa, pełna magii, tajemnic i egzotycznych klimatów, a jednak znajoma i swojska... Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która stymuluje układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na humor.

Rano świeżo zmielona kawa z ekspresu ciśnieniowego, drugie śniadanie z pianką czyli latte lub cappucino, po obiedzie tylko kawa po turecku, a na jesienny wieczór bezkofeinowa z dodatkiem alkoholu i miodu. A wszystkie mogą zostać uszlachetnione Przyprawą do Kawy i Deserów.

Przyprawa do Kawy i Deserów Kamis to kompozycja cynamonu, goździków, wanilii, kardamonu oraz szczypty kandyzowanego cukru. Przyprawa nadaje słodko-korzenny smak i aromat kawie rozpuszczalnej i mielonej oraz wzbogaca różnego rodzaju desery, lody, ciasteczka, musy czekoladowe i inne słodkie przysmaki. Oryginalność tej mieszanki tkwi zarówno w doborze przypraw jak i w ich formie – duże, kruszone kawałki przypraw umieszczone zostały w opakowaniu w formie młynka, który gwarantuje zawsze odpowiednią świeżość i intensywność aromatu oraz ułatwia stosowanie. I co ważne – dokładnie zmielone przyprawy tuż przed ich użyciem, “wprost” do filiżanki kawy czy kubka, mają najintensywniejszy aromat i głęboki smak. Dzieje się tak, ponieważ podczas mielenia uwalniają się olejki eteryczne, które sprawiają, że zapach przypraw jest tak świeży, jakby zostały one przed chwilą zerwane.

Dlaczego cynamon, goździki, kardamon i wanilia?

Cynamon
Cynamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Ma intensywny zapach i lekko słodkawy smak. Cynamon zawdzięcza swój aromat zawartości olejków eterycznych, które decydują o jego jakości Jest znanym afrodyzjakiem. Usuwa zmęczenie, działa rozweselająco.

Goździki
Goździki mają charakterystyczny, bardzo przyjemny korzenny zapach, natomiast w smaku są piekące. W kuchni goździki można stosować, ale z umiarem, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Znajdują również zastosowanie w cukiernictwie, a także do wyrobu win i likierów. Wreszcie grzaniec - to zastosowanie goździków musi być znane każdemu - bez nich nie wyobrażamy sobie grzanego piwa czy wina.

Kardamon
Kardanom to przyprawa o przyjemnym aromacie, przypominającym nieco kamforę i korzennym, gorzkawym, paląco-ostrym smaku. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasionka, które można stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Znani z doskonałej kawy Arabowie przyczepiają kilka torebek kardamonu przy dziobku dzbanka z kawą i uzyskują w ten sposób kawę o niepowtarzalnym smaku.

Wanilia
Tym pięknym kwiatem w królestwie Azteków płacono niegdyś podatki. Wanilia charakteryzuje się szlachetnym aromatem przepełnionym miłą słodyczą. Najczęściej używana jest do aromatyzowania kremów, ciast, lodów, czekolady, puddingów, likierów i wielu, wielu deserów.






 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Kamis, cynamon, deser, goździki, kardamon, kawa, wanilia


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »