kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kasza - zdrowa i smaczna
2010/1/20 17:20:00

Kasza jęczmienna jako podstawa wartościowego posiłku ma wiekowe tradycje i do dziś jest najpopularniejszą kaszą w kuchni polskiej spośród wszystkich gatunków kasz.

Aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości ludności w Polsce. Kasza jest ważnym, aczkolwiek ostatnimi czasy często niedocenianym składnikiem naszej diety. Żyjemy w pośpiechu - zadowalając się półśrodkami i półproduktami. Często sięgamy po wysoko przetworzone dania gotowe, co odbija się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Tymczasem wystarczy sięgnąć do korzeni.Kasza jęczmienna zawiera naturalne węglowodany złożone, które są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Zawiera również białko, fosfor, magnez, a także witaminę PP, która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi i wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Witamina PP odpowiedzialna jest też za zdrowy wygląd skóry i cery. Kasza jęczmienna zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika. Dzięki temu reguluje trawienie - zapobiega zaparciom, wzdęciom oraz innym problemom żołądkowym wynikającym z zaburzeń procesu trawienia. Jest też bogatym źródłem skrobi, którą nasz organizm rozkłada powoli na glukozę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu i wszystkich innych komórek.
Doskonale pasuje zarówno do warzyw jak i mięs i zastąpi tradycyjne w Polsce ziemniaki. Kasza jęczmienna wiejska sprawdzi się także w zapiekankach, no i jest też niezastąpionym składnikiem krupniku. Ugotowaną na sypko można dodawać do sałatek.
Jak dobrze ugotować kaszę jęczmienną?Najlepiej jest gotować w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. Torebkę kaszy włożyć do wrzącej wody. Ilość wody dobrać tak, aby woreczek był zanurzony. By podkreślić smak kaszy do gotowania trzeba dodać szczyptę soli i gotować około 18-20 minut. Po tym czasie torebkę wyjąć, odsączyć i rozciąć. Nasze babcie po ugotowaniu kaszę często owijały ... w pierzynę. Jest to stary i sprawdzony sposób, przez wielu z nas kojarzony ze smakiem dzieciństwa. Aby kasza była jeszcze lepsza można ugotować ją nieco wcześniej przed obiadem, a następnie owinąć garnek w koc lub kołdrę. Do gotowania można dodać tłuszcz w proporcji 1 łyżka na 10 dag suchej kaszy.
Przepis na ... pierogi z kaszą jęczmienną
Ciasto: mąka żytnia, woda, sól. Farsz: kasza jęczmienna (2 torebki), 2 żółtka, curry, sól, pieprz biały, słonina, śmietana 18%. Zagnieść ciasto, kaszę przepłukać, ugotować na sypko, wystudzoną połączyć ze zmiksowanymi z curry żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać placuszki, dodać farsz i lepić kształtne pierożki. Podawać okraszone skwarkami ze słoniny i śmietaną.




()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dania z kaszy, dania z kaszą, kasza jęczmienna, krupnik, zapiekanka z kaszą


 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»