kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak zachować smaki lata na dłużej?
2013/7/23 23:30:00

Nasz letni jadłospis co roku wzbogacony zostaje smakiem dorodnych, smacznych owoców sezonowych. Truskawki, maliny, czereśnie, morele, jagody czy wiśnie to owoce, za którymi najbardziej tęsknimy późną jesienią i zima. Aby cieszyć się ich smakiem, kiedy za oknami pojawi się śnieg, warto pomyśleć o ich zamrożeniu, co pozwoli zatrzymać walory smakowe owoców na długie miesiące.

Rozwiązanie jest proste i nie wymaga wielkich nakładów pracy. Wystarczy świeże owoce włożyć do specjalnej torebki i wrzucić do zamrażarki. Dzięki temu, zawsze będziemy mogli cieszyć się smakiem lata, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota.

Jednak zanim zaczniemy zamrażać owoce, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim do mrożenia wybieramy owoce w szczycie letniego sezonu. Wtedy są najtańsze i najlepsze. Przed zamrożeniem, owoce należy umyć i dokładnie osuszyć. Nadmiar wody może spowodować, że po rozmrożeniu owoce będą wodniste i stracą swój wyjątkowy smak. Z owoców takich jak maliny czy truskawki należy oberwać szypułki. Owoce najlepiej mrozić w temperaturze od – 18C do -23C. W takiej temperaturze proces mrożenia jest znacznie krótszy, a powstające kryształki lodu są niewielkie, co w efekcie pozwala na ich szybsze rozmrażanie.

Ostatnią rzeczą jest wybór opakowania, w którym będziemy mrozić owoce. Plastikowe pudełka zajmują dużo miejsca w szufladach zamrażarki, dlatego warto skorzystać ze specjalnych torebek przeznaczonych do mrożenia produktów (np. Jan Niezbędny). Torebki na mrożonki są bardzo szczelne, dzięki czemu utrzymują świeżość, naturalny aromat i smak przechowywanych produktów. Są także bardzo trwałe i mrozoodporne. Wykonane z nieprzemarzającej folii, która nie przykleja się ani do zamrażanych produktów ani do ścianek zamrażalnika. Do torebek dołączone są także elastyczne klipsy, które pozwalają na ich szczelne zamknięcie.

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie owoców, dzięki któremu zachowują one swoje cenne właściwości odżywcze i walory smakowe. Dodatkowo, mrożąc je samodzielnie w domu, mamy pewność, że wykorzystamy tylko te najlepsze i najładniejsze.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, mrożenie owoców, mrożonki, owoce, witaminy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »