kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jak zachować smaki lata na dłużej?
2013/7/23 23:30:00

Nasz letni jadłospis co roku wzbogacony zostaje smakiem dorodnych, smacznych owoców sezonowych. Truskawki, maliny, czereśnie, morele, jagody czy wiśnie to owoce, za którymi najbardziej tęsknimy późną jesienią i zima. Aby cieszyć się ich smakiem, kiedy za oknami pojawi się śnieg, warto pomyśleć o ich zamrożeniu, co pozwoli zatrzymać walory smakowe owoców na długie miesiące.

Rozwiązanie jest proste i nie wymaga wielkich nakładów pracy. Wystarczy świeże owoce włożyć do specjalnej torebki i wrzucić do zamrażarki. Dzięki temu, zawsze będziemy mogli cieszyć się smakiem lata, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota.

Jednak zanim zaczniemy zamrażać owoce, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim do mrożenia wybieramy owoce w szczycie letniego sezonu. Wtedy są najtańsze i najlepsze. Przed zamrożeniem, owoce należy umyć i dokładnie osuszyć. Nadmiar wody może spowodować, że po rozmrożeniu owoce będą wodniste i stracą swój wyjątkowy smak. Z owoców takich jak maliny czy truskawki należy oberwać szypułki. Owoce najlepiej mrozić w temperaturze od – 18C do -23C. W takiej temperaturze proces mrożenia jest znacznie krótszy, a powstające kryształki lodu są niewielkie, co w efekcie pozwala na ich szybsze rozmrażanie.

Ostatnią rzeczą jest wybór opakowania, w którym będziemy mrozić owoce. Plastikowe pudełka zajmują dużo miejsca w szufladach zamrażarki, dlatego warto skorzystać ze specjalnych torebek przeznaczonych do mrożenia produktów (np. Jan Niezbędny). Torebki na mrożonki są bardzo szczelne, dzięki czemu utrzymują świeżość, naturalny aromat i smak przechowywanych produktów. Są także bardzo trwałe i mrozoodporne. Wykonane z nieprzemarzającej folii, która nie przykleja się ani do zamrażanych produktów ani do ścianek zamrażalnika. Do torebek dołączone są także elastyczne klipsy, które pozwalają na ich szczelne zamknięcie.

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie owoców, dzięki któremu zachowują one swoje cenne właściwości odżywcze i walory smakowe. Dodatkowo, mrożąc je samodzielnie w domu, mamy pewność, że wykorzystamy tylko te najlepsze i najładniejsze.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, mrożenie owoców, mrożonki, owoce, witaminy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»