kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Historia zielonej herbaty
2009/10/28 14:30:00

Ponad 5000 lat temu porywisty wiatr strącił przypadkowo kilka liści z dziko rosnącego drzewa herbacianego wprost do cesarskiej filiżanki. Smak naparu zachwycił chińskiego cesarza Chen-nunga i pozwolił zająć mu poczesne miejsce w dziejach ludzkości.

Obecnie z krzewu herbacianego, w zróżnicowanych procesach produkcji, pozyskujemy zarówno zieloną jak i czarną odmianę herbaty. W 1879 roku dzięki książce kucharskiej „Housekeeping in Old Virginia" zielona herbata zagościła na kartach historii w mrożonej formie.

Stara chińska legenda głosi, że zieloną herbatę odkryto... przez przypadek. Pewnego pięknego dnia 2737 r. p.n.e. cesarz Chen-nung odpoczywał w swoim ogrodzie. Przed nim stała filiżanka z gorącą wodą, do której nagle wiatr strącił kilka listków z dziko rosnącego drzewa herbacianego. Zaintrygowany efektem cesarz spróbował napoju i uznał jego smak za doskonały. W ten sposób zielona herbata zagościła w życiu Chińczyków, którym towarzyszy na co dzień od ponad 5000 lat. Dodatkowo herbata z młodych listków jest uznawana w państwie środka za napój arystokratyczny.

Podczas gdy Chińczycy cieszyli się dobrodziejstwami zielonej herbaty od stuleci, w Europie tę odmianę odkryto dopiero w XVII wieku. Do popularyzacji herbaty na naszym kontynencie przyczynił się Sir Thomas Lipton, który w 1890 roku przypłynął do Cejlonu w poszukiwaniu najlepszych herbacianych liści. Mieszając różne ich gatunki, stworzył kompozycję tak wyjątkową, że przyniosła mu sławę i fortunę czyniąc z jego nazwiska symbol herbaty najwyższej jakości. Mieszanka Sir Liptona szybko zyskała uznanie w Anglii, a później w całej Europie. Kulturze anglosaskiej zawdzięczamy także przepis na zieloną herbatę w mrożonej formie. Pierwszy raz pojawił się on w książce kucharskiej „Housekeeping in Old Virginia" autorstwa Marion Cabell Tyree opublikowanej w 1879. Co ciekawe mrożona herbata zielona była jedną z najczęściej pitych herbat w tym okresie. Wielką popularnością cieszy się ona także w Japonii.

Picie zielonej herbaty dla Chińczyków jest swego rodzaju życiową filozofią, która pomaga im osiągać harmonię i spokój ducha, a dla wszystkich może być drogą do zdrowia. Zielona herbata jest dla nas tak cenna ze względu na zawarte w niej przeciwutleniacze (antyoksydanty - AOX). To one oczyszczają organizm z toksyn i przeciwdziałają wolnym rodnikom, odpowiedzialnym za starzenie się ciała. Dlatego sięgają po nią osoby przykładające wagę do swojego zdrowia.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Chińczycy, Japończycy, Lipton, czarna herbata, herbata, historia zielonej herbaty, mrożona herbata, zielona herbata


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »