Letni wypoczynek sprzyja relaksowi na świeżym powietrzu - wielu z nas spędza wakacyjne weekendy z rodziną czy przyjaciółmi. Nierozłącznym elementem tych spotkań jest grillowanie. Jednak nie zawsze to co dla biesiadujących przyjemne jest takie również dla naszego zdrowia. Grillowane potrawy bywają tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami.
Spożywanie posiłków w plenerze, jest miłym urozmaiceniem dla codziennych kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu smakują zupełnie inaczej niż te, przyrządzone w kuchni. Ma na to wpływ również luźniejsza atmosfera związana z taką formą spędzania czasu. Coraz większą rolę przykładamy nie tylko do tego co jemy, ale także jak i z kim jemy.
Zacznij od mięsa!
Większość z miłośników grilla, gustuje w mięsie wieprzowym – karkówce, czy kiełbasie. Tym czasem można zastąpić je warzywami z rusztu czy mięsem drobiowym. Drób warto wybrać nie tylko ze względu na mniejszą kaloryczność, ale również przez wzgląd na obniżoną ilość szkodliwych substancji, powstających w czasie grillowania, wytwarzanych ze spalonego tłuszczu. Diabetycy podkreślają, że nie jest on obojętny dla zdrowia, warto więc nawet na grillu zrezygnować z karkówki czy boczku.
Przypraw i marynuj
Mięsa z rusztu najlepiej smakują odpowiednio przyprawione. Dobrze dobrany zestaw ziół, wzbogaca smak mięsa, oraz nada mu soczystości i kruchości. Dodatkowo niektóre przyprawy wspomagają przemianę materii. Dlatego oprócz pieprzu i soli, warto używać czosnku, bazylii, oregano, majeranku czy tymianku. Dla tych którzy nie mają czasu, na skomponowanie własnej marynaty lub mieszanki ziół, pomocne mogą się okazać te gotowe, dostępne w sprzedaży.
– Przyprawy, pomimo bardzo niskiej zawartości składników odżywczych, mają właściwości lecznicze i prozdrowotne. Warto zwrócić uwagę na skład gotowych mieszanek i marynat, ponieważ ten bardzo się różni. – podpowiada Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. "Bielmar" - Głównym składnikiem każdej marynaty jest olej. Tłuszcze pełnią istotną rolę w tego typu produktach. Zapobiegają przed utratą wilgoci, tym samym, chronią mięso przed wysuszeniem podczas pieczenia czy grillowania. To właśnie od tego składnika w dużym stopniu zależy soczystość naszego dania – dodaje Małgorzata Sienkiewicz.
Dodatki
Wiele zależy od dodatków, po które sięgamy do grilla. Odstaw na bok białe pieczywo i alkohol. Zamiast surówek i sałatek z majonezem warto wybrać te, przygotowane z octem balsamicznym. Poprawia on trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Zawiera również potas, magnez, fosfor, które wpływają na wygląd skóry i paznokci - wzmacniając je. – Jako dodatek można wybrać również grillowane warzywa, znakomicie komponujące się z każdym grillowanym mięsem. Kukurydza z odrobiną roztopionego dobrego tłuszczu roślinnego, bakłażan lub cukinia sprawdzą się idealnie. – dodaje Małgorzata Sienkiewicz. – Dobrze dobrane przystawki, podkreślą smak potraw, zamiast je zdominować.
Najważniejszym dodatkiem by czuć się dobrze i lekko po każdym spotkaniu, również tym przy grillu, jest ruch. W oczekiwaniu na posiłek, można zagrać w piłkę, badmintona czy nieco mniej męczące kalambury. Zabawy na świeżym powietrzu są idealne podczas suto zastawionego stołu. Oprócz dobrej zabawy, będą przydatną dawką fitness, która pozwoli walczyć z nadmiarem kalorii.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »