Gołąbki to w naszym kraju bardzo popularne danie obiadowe. Dla większości z nas zapamiętany smak tej potrawy to połączenie mięsa, ryżu i kapusty. Warto czasem porzucić tradycyjną wersję tego dania i spróbować gołąbków np. w śródziemnomorskim stylu – z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.
Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to interesująca alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania. Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną wspaniałą mieszanką suszonych pomidorów i tuńczyka. Farsz jest wilgotny, lekki, a jego połączenie z liśćmi kapusty włoskiej okazuje się strzałem w dziesiątkę. Danie polecane dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni lub szukają nowych inspiracji dla tradycyjnych potraw. Oto przepis na zaskakujące i niezwykle smaczne Gołąbki w śródziemnomorskim stylu:
Składniki dla 4 osób: 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g, 6 liści kapusty włoskiej, 180 g ryżu, 6 suszonych pomidorów Ponti, 200 ml sosu beszamelowego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami. Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i zawijać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym. Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Gotowe! Smacznego!
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »