Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Fasola to bogate źródło witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych takich jak: potas, magnez i selen. W jej strączkach znajdują się również substancje o działaniu przeciwcukrzycowym. Ze względu na właściwości moczopędne fasola stosowana jest w leczeniu i profilaktyce chorób nerek i moczowodów. Spożywanie roślin strączkowych ważne jest również ze względu na zawarty w nich błonnik, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Będąc bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka fasola powinna znaleźć się w diecie wegetarian. Pamiętać jednak należy, iż mimo wielu zalet fasola może powodować wzdęcia, aby uniknąć tego typu dolegliwości należy przyprawić ją majerankiem, lub oregano.
Fasolę, stanowiącą element wielu diet kupić można w różnej postaci, najczęściej świeżą, lub w puszcze. Wiele jest też sposobów jej przyrządzania, czerwona to popularny składnik sałatek, inne potrawy zawierające fasolę to zapiekanki, zupy oraz wegetariańskie odpowiedniki gulaszu i pasztetu.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »