kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy
2014/2/9 8:10:00

Polacy kochają pizzę - to danie kuchni włoskiej należy do ulubionych i najczęściej zamawianych w naszym kraju. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy - to świetna okazja, aby oddać się okrągłemu szaleństwu. Jeśli chcemy przyrządzić pizzę w domowym zaciszu, warto poznać kilka ważnych wskazówek.

Historia pizzą się toczy

fot. pizza. fotoliaJadalne złoto, homar marynowany w koniaku, kawior i szkocki łosoś – takie składniki znalazły się na najdroższej pizzy świata, którą przygotował słynny włoski kucharz, Domenico Crolla. I choć tę sprzedano za 3 000 dolarów, z założenia pizza była posiłkiem dla ubogich, sprzedawanym na ulicach Neapolu. Historia pizzy ściśle związana jest z tym miastem. Początkowo służyła neapolitańskim piekarzom do sprawdzania temperatury pieca. W ten sposób użyte ciasto nie było wyrzucane, lecz trafiało do najbiedniejszych mieszkańców. W XVII wieku została pokryta sosem: początkowo białym, który z biegiem czasu został zastąpiony oliwą z oliwek, serem i pomidorami. Dziś na pizzy możemy zobaczyć praktycznie wszystkie możliwe smakołyki.

Wybierz swój smak

We Włoszech, ojczyźnie pizzy, do jej przyrządzania i jedzenia podchodzi się niezwykle poważnie. Przykładowo, polanie jej ketchupem uważa się za prawdziwa kulinarną profanację, podobnie jak jedzenie jej nożem i widelcem! W innych częściach świata panuje większa swoboda, również w zakresie tego, z czym pizzę jemy. Oprócz ketchupu można polać ją oliwą z oliwek lub sosami, które doskonale podkreślą smak potrawy. – Wybór mamy duży – możemy wybrać sos czosnkowy, serowy, a miłośnicy ostrych smaków na pewno docenią bazujący na papryczkach chilli sos musztardowo-paprykowy – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, oferującej m.in. różnego sosy majonezowe i ketchupy.

Świętuj z pizzą


Pizza to posiłek, po który sięgamy niezwykle chętnie. Zamawiamy ją w restauracjach, na telefon z dostawą do domu, a gdy czasu jest mniej, kupujemy mrożoną, nierzadko dodając własne, ulubione składniki. Idealnie wpasowuje się w
klimat spotkań ze znajomymi czy imprez. Tak popularne danie doczekało się więc swojego święta, które przypada właśnie 9 lutego. Pomysłów na przyrządzenie tego pysznego, włoskiego dania jest wiele. Każdy ma swoje sposoby na ciasto, dobranie składników i sam wypiek. Poniżej pokazujemy kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu:

  1. Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat.Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.
  2. Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.
  3. Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem.
  4. Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty.
  5. Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser,a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze.
Jeśli naszła nas ochota na samodzielne przygotowanie pizzy, warto wypróbować przepis na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, którą poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy.

Krok 1 – wyrób ciasto


Składniki (przepis na ok. 4 porcje):

- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy
oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki.

Krok 2 – przygotuj sos

Składniki:

- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku

Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.

Krok 3 – upiecz pizzę

Składniki (na 1 pizzę):

- garść startego sera żółtego
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej rukoli
- sos czosnkowy marki Tarsmak

Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na poł. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w 330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

Smacznego!


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dzień pizyy, kuchnia, kuchnia włoska, pizza


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »