kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Doceńmy brokuły!
2007/8/18 0:10:00

Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.

Brokuły są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, zawiera także witaminy A, B i PP oraz magnez, fosfor, wapń żelazo. Ze względu na duże ilości kwasu foliowego jest szczególnie polecany kobietom ciężarnym.

Kupując brokuły wybierajmy te najbardziej zielone, bez żółtych i brązowych przebarwień, jędrne i zwarte. Najzdrowiej jest gotować brokuły na parze, ale jeśli gotujemy je tradycyjnie, warto dodać do wody trochę mleka – warzywo znacznie zyskuje wówczas na smaku. Jeśli chcemy, aby brokuł zachował swój piękny zielony kolor, gotujmy go bez przykrycia. Ugotowane warzywo polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą lub sosem beszamelowym, a jeszcze lepiej płatkami migdałowymi (płatki najpierw rumienimy na suchej patelni, a następnie dodajemy do nich nieco masła, rozpuszczamy i polewamy różyczki brokuła).

Brokuły można również zapiekać, dodawać do pizzy, sałatek, ragout lub przyrządzać z nich zupy – kremy.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: brokuł, brokuły, kwas foliowy, sole mineralne, witamina C


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »