kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wybieramy okap
2007/3/3 0:40:00

Popularność otwartych kuchni spowodowała, że coraz częściej decydujemy się na zakup mocnego okapu. Dzięki niemu nie musimy czyścić szafek i ścian z tłustego osadu, a po mieszkaniu nie rozchodzi się niezbyt przyjemny zapach smażonej ryby czy gotowanej kapusty.


Obecnie można kupić okap pasujący do każdej kuchni. Może być całkowicie niewidoczny lub przeciwnie – stanowić najsilniejszy akcent w pomieszczeniu. Również styl i barwa obudowy są praktycznie dowolne – od rustykalnych po na wskroś nowoczesne. Dlatego skupimy się na parametrach użytkowych a nie na estetyce.

Pochłaniacz czy wyciąg?

Okapy mogą działać w dwojaki sposób: jako pochłaniacz lub jako wyciąg. Ten pierwszy musimy zainstalować, jeśli nie mamy bezpośredniego dostępu o przewodu kominowego lub mieszkamy w domu wielorodzinnym (do zbiorczych kanałów wentylacyjnych nie wolno podłączać wyciągów). Powietrze znad kuchenki zostaje wciągnięte przez pochłaniacz, następnie „przepuszczone” przez specjalny filtr i – już oczyszczone - wraca do pomieszczenia.

Wyciąg jest rozwiązaniem znacznie skuteczniejszym: tutaj powietrze i opary zostają po prostu „wyciągnięte” do przewodu kominowego i wyrzucone na zewnątrz.


Wydajność okapu

Aby zainstalowany przez nas okap dobrze spełniał swoje zadanie musi mieć odpowiednią do wielkości pomieszczenia wydajność. Oblicza się ją mnożąc kubaturę kuchni przez 5 (aby otrzymać wydajność minimalną) lub 8 (do uzyskania wydajności maksymalnej). Specjaliści uważają, że dobry okap to taki, który całkowicie wymienia powietrze w pomieszczeniu 6 – 10 razy w ciągu godziny.

Pamiętajmy, że nad kuchenką gazową nie można instalować wyciągów o zbyt dużej wydajności, bo może to spowodować wytworzenie się podciśnienia i w konsekwencji pogorszyć warunki spalania się gazu i gaśnięcie płomienia.


Wielkość okapu

Większość dostępnych na rynku okapów ma szerokość dostosowaną do wielkości płyty kuchennej (czyli szerokość płyty plus 10 – 15 cm zapasu z każdego boku). Wielkość okapu zależy głównie od jego rodzaju i tak:
- okapy podszafkowe, uchylne i szufladkowe mają najczęściej szerokość odpowiadającą miejscu ich zamontowania (pod szafką kuchenną), czyli 50, 60 lub 80 cm,
- boki okapów narożnych stykające się ze ścianą mają zwykle po 105 cm,
- okapy wyspowe i przyścienne produkowane są w szerokościach 50, 60, 90, 100 i 120 cm.
Okap montuje się najczęściej na wysokości 70 cm nad kuchenką, ale miejsce jego instalacji trzeba też dostosować do swojego wzrostu – ważne, aby nie montować go wyżej, niż 1 m nad kuchenką.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: AGD, okap, pochłaniacz, powietrze, wyciąg


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»